ТРАМПИЛИ ПЕЛЦЕРЕ ОРГАНСКИХ СОРТИ: Велико интересовање за манифестацију Иди у першун

С. Видачковић

25. 10. 2020. у 08:52

ТРАМПИЛИ ПЕЛЦЕРЕ ОРГАНСКИХ СОРТИ: Велико интересовање за манифестацију Иди у першун

Суграђани мењали семена најразличитијих сорти поврћа

ЉУБИТЕЉИ биљака и баштованства окупили су се јуче на трећој размени семена "Иди у першун", која је организована у просторијама креативног хаба "Нова искра" у Улици Гаврила Принципа. Према речима Сандре Мандић, једне од организаторки, људи су одушевљени овом манифестацијом, јер користе лепу прилику да се друже, али и да размене семенке биљака.

- Размењују се разне врсте поврћа, зачинских, па чак и неких егзотичних биљака, од семена моринге, луфе, разне врсте цвећа - објашњава Мандићева. - Веома нам је важно да људи размењују природне сорте, а не хибриде, нарочито не семена која су хемијски третирана. Имамо одличне колекционаре и бољу понуду него у неким специјализованим радњама где се продају семена. Тамо можемо да пронађемо неколико сорти парадајза, а овде више од 50, док неки колекционари имају више од 300 врста овог поврћа!

На размене долазе све генерације, од најстаријих до најмлађих. Због тога је организована и радионица за децу, како би најмлађи учили како храна расте, како се сади дрво, шта се дешава када се семе посеје и никне биљка. Суграђанка Јелена Цар на своје две терасе у Миријеву гаји више од 70 врста чили папричица и 36 сорти чери парадајза.

- Све је почело пре око четири године - каже Јелена. - Мој супруг воли да једе љуто, добили смо семе неколико саксијских рога и полако ушли у ту причу. У почетку нисам била заинтересована, али мало помало, научила сам како да бринем о биљкама и заволела сам их. Сада правимо сосеве за наше пријатеље. Пакујемо их у мале тегле, а љутину "разблажимо" са неколико великих паприка.

ЕКОЛОШКЕ АКТИВНОСТИ

У ОКВИРУ јучерашњег догађаја "Иди у першун" организовани су и разговори са еко-активисткињама. Ту је било речи о томе како да наша средина буде још зеленија и на који начин можемо да смањимо отпад у нашој околини, јер сви знамо колико пластика и нездрави материјали утичу на чистоћу воде, ваздуха и земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)