ЗЕМУНСКИ КЕЈ ЋЕ ЗАБЛИСТАТИ У ПУНОМ СЈАЈУ: Планирана велика реконструкција шеталишта, Земун постаје велико градилиште (ФОТО)

С. ВИДАЧКОВИЋ

24. 10. 2020. у 08:05

ЗЕМУНСКИ КЕЈ ЋЕ ЗАБЛИСТАТИ У ПУНОМ СЈАЈУ: Планирана велика реконструкција шеталишта, Земун постаје велико градилиште (ФОТО)

Фото: П. Милошевић

РЕКОНСТРУКЦИЈА Кеја ослобођења у Земуну почеће следеће године, попут Савског кеја и Сава променаде, после чега ће он заблистати у пуном сјају.

Град ће, заједно са ЈП "Србијаводе" наставити да гради нови кеј све до Пупиновог моста, такође током 2021. Осим тога, у току је пројектовање пешачко-бициклистичког моста од Лида до Кеја ослобођења, што ће бити завршено за годину дана, како би 2022. године почела изградња моста.

КОМАНДА РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

НА САСТАНКУ је договорено да током наредне године Град заврши пројекат реконструкције Команде ратног ваздухопловства, која би коначно требало да буде обновљена. Још током 2019. године расписан је тендер за израду техничке документације, која се још увек ради. Пројекат реконструисања зграде која је значајно оштећена у бомбардовању 1999. године, најављиван је још пре три године. Било је речи и да ће фасада бити обновљена минулог фебруара, али то се није десило.

Ово је јуче најавио заменик градоначелника Горан Весић током обиласка Земуна, где је са новоизабраним руководством разговарао о будућој сарадњи и заједничким пројектима. Том приликом, он је истакао да ће ова општина и наредне године бити велико градилиште, без обзира на смањене приходе који су резулатат економских последица проузрокованих пандемијом вируса корона.

- Следеће године почећемо да радимо и гаражу на платоу испред КСЦ "Пинки", што је значајно за грађане имајући у виду да у овом делу града нема гараже - рекао је заменик градоначелника. - Осим тога, покушаћемо са приватним власницима "Пинкија" да решимо проблем, да га Град преузме зато што сада пропада и треба да буде враћен Земунцима.

Фото: П. Милошевић

ПРОЈЕКТИ

Председник Општине Гаврило Ковачевић је рекао да је врло задовољан састанком.

- Имали смо конкретне предлоге и идеје, а неке од њих смо већ и почели да реализујемо. У наредном периоду очекујем да прецизирамо ближе рокове. Осим великих тема и пројеката који се раде, разговарали смо и о мањим, свакодневним проблемима, реконструкцији дела Новоградске улице, начину како да помогнемо суграђанима у Улици Милана Узелца где зграда тоне, а такође и о пројектовању и проширењу Батајничког друма. Било је речи и о фабрици за пречишћавање воде, проблематици гробља у Батајници и Угриновцима.

Он је истакао да је завршена реконструкција Спиртине куће, односно Завичајног музеја Земуна. Према његовим речима, то је веома важно зато што Земун има своју историју и била би срамота да та кућа толико година не буде обновљена.

- Обнова Главне улице у Земуну почиње за две године, када ће бити завршен и Кеј ослобођења. Планирамо да испред зграде општине подигнемо споменик Бранку Пешићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

dd

24.10.2020. 10:28

Slažem se da treba urediti kej. Samo, građani bi morali malo da povedu računa o higijeni. Naime, kosine na onom delu keja koji je uređen ranije (od restorana Šaran pa uzvodno) obilno je "zasejan" psećom kakom koju nesavesni vlasnici ljbimaca ne pokupe. Letos se baš osećalo i kvarilo sliku o ovom inače veoma lepom mestu za šetnju.