ПУТНИЦИ ЗБУЊЕНИ: Када питају где се налази нова станица Тошин бунар, добијају одговор на кинеском

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

22. 10. 2020. у 11:43

ПУТНИЦИ ЗБУЊЕНИ: Када питају где се налази нова станица Тошин бунар, добијају одговор на кинеском

Фото М. Анђела

ГРАЂАНИ који путују БГ возом за Батајницу или Овчу са станице "Тошин бунар" у Новом Београду, јуче су могли да је нађу само ако говоре кинески!

Ово стајалиште од јуче је премештено 150 метара даље од постојећег, са друге стране улице Тошин бунар, због наставка радова на изградњи брзе пруге Београд - Нови Сад - Суботица, на делу пруге од Батајнице ка Овчи.

Обавештења о томе истакнута су на сајту ЈКП "Београдски метро и воз", Секретаријата за јавни превоз и "Србија воз a. д.", али нису довољна да се путници снађу. Обавештења нема ни на терену. Само су двојица радника кинеске компаније која је задужена за модернизацију пруге гестикулацијом покушавала да упуте путнике на ново стајалиште.

ПРОМЕНА Једна станица и за смер ка Овчи и ка Батајници, Фото М. Анђела

Београђани, а и репортери "Новости", с муком су нашли нову станицу, јер никакве ознаке нема. Када се упуте ка старом стајалишту, нема натписа да је укинуто. Само су степенице ограђене, али путници знају други улаз и туда пролазе како би сачекали воз. Двојица Кинеза покушавају да им објасне рукама где треба да чекају. Енглески не знају, па уз помоћ "Гугл транслејта" и опције за изговор покушавају да упуте изнервиране путнике.

- Кинез ме је вукао за рукав да ми објасни куда да идем, једва сам нашао стајалиште - јада се Слободан А. - Бар да зна енглески, него никако да објасни. Не могу да верујем да никакву ознаку, обавештење, путоказ нису ставили.

Шетња шинама

У ПОКУШАЈУ да стигну до правог стајалишта, корисници БГ воза су јуче од старог стајалишта ишли дуж пруге ка новом. Кинези су им махали рукама, показивали смер, па уместо да сиђу до улице и пређу је, многи су шетали дуж шина иако је то врло небезбедно.

До нове станице потребно је скренути код ресторана "Перла" малом асфалтираном стазом, која се наставља степеницама. Када се путници попну, ново стајалиште их чека са десне стране пруге гледано ка граду. Нигде није назначено да нова станица важи за оба путна правца и ето нове нелогичности.

КРУЖЕ До уласка у воз путници морају да препешаче, Фото М. Анђела

Дара Ц., на путу ка старој станици, срела је путницу која јој је објаснила да је стајалиште измештено. Воз из Батајнице, који иде ка центру, дошао је, оставио путнике и наставио ка центру. А она је чекала други ка Батајници, не знајући и даље да од јуче на станици Тошин бунар постоји једно стајалиште за оба правца и да воз у том делу користи једну пругу.

СТЕПЕНИЦЕ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ

ДО нове станице долази се уском стазом, а онда степеницама. За оне који вуку торбе, за мајке са децом или бициклисте, то је веома непрактично. У будућности овде ће бити лифт, али сада путници морају да носе своје ствари.

Фото М. Анђела

ЧЕКАЊЕ Старо стајалиште, Фото М. Анђела

Десетак људи који су се врзмали наоколо у покушају да открију где стаје воз који иде за Батајницу, добили су ту информацију од новинарке "Новости", после позива надлежнима. Испоставило се да стаје на новом стајалишту, да долази истом пругом, али да отвара врата с друге стране возних кола. Највећи кривац за ово мучење путника је "Инфраструктура железнице Србије", која је требало да постави табле и обавештења за путнике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)