НОВО ГРОБЉЕ У БАТАЈНИЦИ 2021: Житељи земунског насеља моћи ће да буду сахрањени на парцели поред ауто-пута, на старом више нема места

Ј. Д. - Б. Б.

19. 10. 2020. у 14:22

НОВО ГРОБЉЕ У БАТАЈНИЦИ 2021: Житељи земунског насеља моћи ће да буду сахрањени на парцели поред ауто-пута, на старом више нема места

Капацитет старог гробља је попуњен / Фото Гугл мапе

СТАНОВНИЦИ Батајнице скоро шест година своје најмилије сахрањују на околним градским гробљима, јер на њиховом вечном почивалишту више нема слободних места.

Како би се овај проблем решио надлежни су планом детаљне регулације одабрали локацију у непосредној близини излаза Батајнице на ауто-пут, и у току је израда урбанистичког пројекта. Радови на изградњи самог комплекса почеће следеће године.

- До краја ове године биће покренута јавна набавка за израду прве фазе техничке документације, а по њеном завршетку и прибављању грађевинске дозволе планираће се средства за изградњу - објашњавају за "Новости" надлежни из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу. - Планирано је да осим места за сахрањивање буду изграђене и приступне саобраћајнице, паркинг за посетиоце као и објекти који ће се наћи у функцији гробља.

Површине за сахрањивање заузимаће око 50 одсто од укупног дела парцеле, а биће направљени и гробови за полагање урне као и "Врт сећања", капеле и православни храм са црквеним домом. На површини од два хектара биће направљене и зелене површине са пунктовима за одмор на којима ће бити постављене клупе и пратећи мобилијар.

Ипак, док се ови радови не спроведу у дело близу 70.000 мештана Батајнице и даље је принуђено да своје најмилије сахрањују на градским гробљима која су удаљена и по 20 километара од овог земунског насеља. За вечна почивалишта најмилијих углавном бирају гробља у Угриновцима и Добановцима, али и на Орловачи или Збегу јер на батајничком, а о чему су "Новости" већ писале, не постоји ниједно слободно гробно место, годинама уназад. Ипак, дешава се да слободна гробница може да се нађе "испод руке" али по папреним ценама које достижу и 5.000 евра. Углавном их поједини власници који су их откупили давних дана сада их препродају по троструко већим ценама.

КАЛУЂЕРИЦА

РАДОВИ на изградњи новог вечног почивалишта су и у грочанском насељу Калуђерица. Радници вредно раде како би приступне саобраћајнице ка гробљу биле готове у наредном периоду. Пројектом је предвиђена изградња саобраћајнице којом се прилази до гробља, као и паркинга у оквиру будућег комплекса за нешто више од 100 возила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)