ПОСЛЕ КИШЕ ОСТАЈУ МИНИ "ЈЕЗЕРА": Изградња канализационе мреже на левој обали Дунава значајна и због одвода свих врста падавина

А. З. Клисурић

19. 10. 2020. у 11:12

РАДОВИ на изградњи канализације у насељима на левој обали Дунава сада су у другој фази.

ПОСЛЕ КИШЕ ОСТАЈУ МИНИ ЈЕЗЕРА: Изградња канализационе мреже на левој обали Дунава значајна и због одвода свих врста падавина

Угао Зрењанинског пута и Улице братства и јединства

Завршетак би требало да смањи муке великог броја житеља Овче, Борче и Крњаче, јер осим фекалних, недостају и одводи за атмосферске воде. После кише локалне улице на левој обали Дунава често су поплављене данима. Тако је, на пример, и претходних неколико дана од кад су падавине учесталије, а није боља ситуација ни током зиме када се отапа снег.

Због обилних падавина и на адресу "Беоком" сервиса стижу пријаве због "језера" која се праве у великом броју улица. Велика количина воде задржава се на углу Зрењанинског пута и Улице братства и јединства, као и на раскрсници са путем за Овчу.

- Чим падне киша улица се потпуно потопи, скоро да је немогуће проћи преко тротоара, а један пешачки прелаз на Овчанском путу на углу са Зрењанинским путем је немогуће прећи - испричала нам је Снежана С. из Борче. - Када падне киша и околне улице су такође потопљене, морамо да будемо изузетно пажљиви и током вожње аутомобила јер не знамо да ли ће вода ући у возило.

Како су нам рекли из ЈКП "Београдски водовод и канализација" на путу за Овчу не постоји градска канализациона мрежа за одвођење атмосферских вода.

Запушени одводи и канали у које киша отиче направили су проблеме и 2019. године када је велики број домаћинстава био поплављен. Након тога на левој обали започет је рад на пројектима на изградњи канализације, која је у току.

Према информацијама Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу, на канализацији се тренутно ради у Блоку браћа Марић у Крњачи. У првој фази урађено је 1.200 метара гравитационог колектора, а овај део пројекта био је вредан 42 милиона динара.

- Сада је актуелна друга фаза изградње секундарне фекалне канализационе мреже у вредности од 90 милиона динара. Радови ће бити завршени до краја године. Гради се гравитациони колектор дужине 715 метара, као и мрежа под ниским притиском у дужини од 5.613 метара - рекли су нам у Дирекцији.

Секундарна мрежа у насељима Борча и Овча радиће се после изградње колектора на Зрењанинском путу и канализационе црпне станице "Крњача 2", а ово би могло да олакша муке грађана које настају након обилних падавина.

- Планирано је да се преко система секундарних канала, кишне воде усмеравају у канале Визељ и Каловита, као и у реку Дунав - кажу у Дирекцији.

НАЈТЕЖЕ У БОРЧИ

"НОВОСТИ" су већ писале о проблему који имају житељи Борче на углу Зрењанинског пута и Улице братства и јединства. Услед обилних падавина или отапања снега, возачи морају да прелазе у супротну траку, а пешаци претрчавају прометни "Зрењанинац", јер је немогуће прећи на пешачком који је потопљен. У овом делу такође не постоји канализациона мрежа за одвођење атмосферских вода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)