ЦЕНУ СПУШТАЈУ ЈОШ 20 ОДСТО? И после другог покушаја, град je одлучан да прода Сава центар

М. СТАНОЈКОВИЋ

01. 10. 2020. у 09:51

ЦЕНУ СПУШТАЈУ ЈОШ 20 ОДСТО? И после другог покушаја, град je одлучан да прода Сава центар

За обнову Сава центра потребно је више од 50 милиона евра / Фото К. Михајловић

САВА центар и његова празна каса остају брига Града, ако се и после новог тендера, са евентуално ценом нижом за још 20 одсто, не јави купац.

Градска управа је одлучна да се реши овог "губиташа", па разматра спуштање цене, мада истиче да неће да удовољава жељама приватних инвеститора. С друге стране, компанија "Делта", до сада једина истицана као потенцијални купац, одлучна је у ставу да је тренутна понуда финансијски неисплатива, али се не изјашњава који би износ њима био прихватљив.

Када је расписан први конкурс за продају Сава центра, у "Делти" су истакли да припремају документацију и да имају кратак рок од две недеље за пријаву. Ипак, без иједне понуде прошли су и први и други оглас за продају. Са прве понуде од 27 милиона евра, цена је у другом кругу сишла на 21,5 милиона евра, али ни 5,5 милиона евра нижа у односу на првобитну понуду, није била довољно примамљива за купце.

Како је у среду најавио заменик градоначелника Горан Весић, Град ће у наредним данима размотрити да ли ће искористити законску могућност да цену Сава центра снизи додатно и евентуално на тај начин успе да отуђи конгресну дворану:

- Ограничени смо законом. Закон каже да у односу на првобитну процењену вредност имамо право, уколико се нико не јави на тендер два пута, да спустимо цену за 20 одсто. То смо једном урадили, али нико се није јавио.

Представници "Делте", иако у јавности истичу у више наврата да им се ова купопродајна цена не уклапа у буџет за инвестиције, уз коју додају и 60 милиона евра колико је минимално потребно уложити, остају недоречени за колико би пара преузели оживљавање конгресне дворане. У ширем одговору истичу да ће и уколико Град снизи цену, поново за сто сести са својим експертима и рачуницом из почетка доћи до одлуке да ли ће се јавити на тендер.

- За реновирање Сава центра треба много више од 50 милиона евра, колико улагање Град тражи. То значи да ће се Сава центар исплатити тек за 30 година. Зато тражимо боље економске услове. Ниједна банка неће да нас прати под овим условима - каже Живорад Васић из "Делте".

И док Град спушта, "Делта" чека. Наредни позив показаће да ли су се нашли на пола пута.

ГУБИТАК ВЕћИ ЗА 15 МИЛИОНА

ОДБОРНИЦИ Скупштине града усвојили су на недавној седници други ребаланс пословања овог предузећа за 2020. годину. Разлог је што услед нереализоване продаје није отишао део запослених, па је буџет за зараде морао да буде коригован. Иначе, губитак Сава центра је овим ребалансом повећан за око 15 милиона динара, односно за 4,78 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)