СА ВОДИЧЕМ КРОЗ КОТЕЖ: Еколошки проблеми навели удружење грађана да организује "туристичку туру" палилуским насељем

А. З. Клисурић

30. 09. 2020. у 10:19

УДРУЖЕЊЕ грађана "Котеж" најавило је бесплатну "туристичку туру" палилулским насељем, а заинтересовани грађани ће бити у прилици да обиђу неколико "дестинација" на којима постоје еколошки проблеми.

СА ВОДИЧЕМ КРОЗ КОТЕЖ: Еколошки проблеми навели удружење грађана да организује туристичку туру  палилуским насељем

Отпад у Котежу

Писање дописа надлежним институцијама није уродило плодом, па је одштампан памфлет као за многобројне туристичке атракције, којим Котежани заправо скрећу скрену пажњу на проблеме који их окружују.

У близини овог београдског насеља канали су загушени ђубретом, у рукавцима изумиру животиње, комшије непрописно заузимају паркиће, а расте и број дивљих депонија.

"Гости" ће се на почетку туре окрепити пићем добродошлице у паркићу, који је већ деценијама узурпирао један од комшија. Уз пиће посетиоци ће бити у прилици да чују како је парк некада изгледао, док је постојао мобилијар у некада зеленој оази.

"Понуда" за посету

Прва дестинација на мапи је канал Каловита, у коме уместо рибе, сада пливају делови аутомобила, веш машине, флаше, лопте, кесе... Посетиоци ће чути да је ово некад било место на коме су се Котежани купали, пецали, а зими клизали.

Како су нам рекли из Удружења, надају се да ће овим "перформансом" скренути пажњу на озбиљност ситуације.

- Насеље нам је руинирано, у близини нам је Дунав али ми немамо могућност да са породицом прошетамо поред реке или правимо роштиљ, јер се на том месту налазе депоније - рекла нам је Данијела Несторовић из Удружења. - Иако смо написали преко 300 дописа то нам није помогло. Сматрамо да је потребно мало улагања за уређење околине.

На мапи дестинација је и "котежанска Винча" на обали Дунава, односно више од 60 мини депонија на обали Дунава. Организатори и водичи са "гостима" распалиће роштиљ, како би неутралисали мирисе који се шире овим делом насеља.

На Јојкића дунавцу "туристи" ће моћи да се провозају чамцем и да заплове црном водом. Овде је, наиме, претходних недеља угинуло више од десет лабудова, а догодио се и помор рибе, о чему је наш лист извештавао.

Посетиоци су позвани и на такмичење у сликању изумрлог биљног и животињског света.

ЦВЕЋЕ У РУПАМА

ПРОШЛЕ године житељи овог насеља садили су цвеће у ударним рупама на путу. На овај начин покушали су да апелују на надлежне службе да их "закрпе", а било их је у свим деловима насеља. У јуну су организовали и концерт "Певајмо од муке", како би скренули пажњу да у насељу нема културних и спортских манифестација, а недостаје и месна заједница. Насеље нема ни педијатра.

Отпад у Котежу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)