СА ВОДИЧЕМ КРОЗ КОТЕЖ: Еколошки проблеми навели удружење грађана да организује туристичку туру палилуским насељем

А. З. Клисурић

30. 09. 2020. у 10:19

СА ВОДИЧЕМ КРОЗ КОТЕЖ: Еколошки проблеми навели удружење грађана да организује туристичку туру  палилуским насељем

Отпад у Котежу

УДРУЖЕЊЕ грађана "Котеж" најавило је бесплатну "туристичку туру" палилулским насељем, а заинтересовани грађани ће бити у прилици да обиђу неколико "дестинација" на којима постоје еколошки проблеми.

Писање дописа надлежним институцијама није уродило плодом, па је одштампан памфлет као за многобројне туристичке атракције, којим Котежани заправо скрећу скрену пажњу на проблеме који их окружују.

У близини овог београдског насеља канали су загушени ђубретом, у рукавцима изумиру животиње, комшије непрописно заузимају паркиће, а расте и број дивљих депонија.

"Гости" ће се на почетку туре окрепити пићем добродошлице у паркићу, који је већ деценијама узурпирао један од комшија. Уз пиће посетиоци ће бити у прилици да чују како је парк некада изгледао, док је постојао мобилијар у некада зеленој оази.

"Понуда" за посету

Прва дестинација на мапи је канал Каловита, у коме уместо рибе, сада пливају делови аутомобила, веш машине, флаше, лопте, кесе... Посетиоци ће чути да је ово некад било место на коме су се Котежани купали, пецали, а зими клизали.

Како су нам рекли из Удружења, надају се да ће овим "перформансом" скренути пажњу на озбиљност ситуације.

- Насеље нам је руинирано, у близини нам је Дунав али ми немамо могућност да са породицом прошетамо поред реке или правимо роштиљ, јер се на том месту налазе депоније - рекла нам је Данијела Несторовић из Удружења. - Иако смо написали преко 300 дописа то нам није помогло. Сматрамо да је потребно мало улагања за уређење околине.

На мапи дестинација је и "котежанска Винча" на обали Дунава, односно више од 60 мини депонија на обали Дунава. Организатори и водичи са "гостима" распалиће роштиљ, како би неутралисали мирисе који се шире овим делом насеља.

На Јојкића дунавцу "туристи" ће моћи да се провозају чамцем и да заплове црном водом. Овде је, наиме, претходних недеља угинуло више од десет лабудова, а догодио се и помор рибе, о чему је наш лист извештавао.

Посетиоци су позвани и на такмичење у сликању изумрлог биљног и животињског света.

ЦВЕЋЕ У РУПАМА

ПРОШЛЕ године житељи овог насеља садили су цвеће у ударним рупама на путу. На овај начин покушали су да апелују на надлежне службе да их "закрпе", а било их је у свим деловима насеља. У јуну су организовали и концерт "Певајмо од муке", како би скренули пажњу да у насељу нема културних и спортских манифестација, а недостаје и месна заједница. Насеље нема ни педијатра.

Отпад у Котежу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)