ИЗНАЈМЉИВАЊЕ ТРОТИНЕТА СВЕ УНОСНИЈЕ: Сат у насељу Степа 600 динара, на Ади 400, могу да се рентирају са штитницима и кацигом

Ј. Динчић

27. 09. 2020. у 08:25

ИЗНАЈМЉИВАЊЕ ТРОТИНЕТА СВЕ УНОСНИЈЕ: Сат у насељу Степа 600 динара, на Ади 400, могу да се рентирају са штитницима и кацигом

Новости

ВОЖЊА електричних тротинета у престоници постала је све популарнија. Због тога је и понуда за изнајмљивање тротинета све богатија, а цена углавном зависи од модела и пратеће опреме која се добија уз ово електрично возило.

У вождовачком насељу Степа Степановић, примера ради, сат вожње тротинетом, уз кацигу и штитнике за колена, кошта 600 динара, пола сата 300, а цео за цели дан је 1.750 динара.

На Ади Циганлији за пола сата неопходно је издвојити 300 динара, сат је 400, два сата су 700, док је за вожњу током целог дана потребно издвојити 2.300 динара. Сличне цене су и у насељу Белвил, у близини тржног центра "Ушће" али и на Видиковцу. Правило је и да када се изнајме три тротинета, четврти иде гратис.

- Измајмљивање најбоље иде у данима викенда, и углавном долазе породице са децом, јер тротинетима веће брзине један родитеље може да вози дете старости до три године - објашњавају закупци електричних возила. - Док се онима са старијим клинцима исплати да изнајме на цео дан, јер уз три четврти иде гратис.

Осим регистрованих "рент" кућа за тротинете, у већим насељима све су популарнији и приватни послови. Па тако у Степи постоји неколико места за измајмљивање и то су углавном властита возила. Тротинети се изнајмљују по позиву, а власници их из своје гараже или стана довозе закупцима.

Иако су добра забава и рекреација за дане викенда, Београђанима углавном сметају јер није законом дефинисано куда све могу да се крећу. Због тога је Град недавно предложио званичне измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, међу којима је и регулисање рада електричних тротинета.

- Уколико буду дозвољени, треба да се зна ко их може возити, где, којом брзином, какву опрему возачи морају да имају и које старости морају да буду - рекао је недавно Горан Весић, заменик градоначелника. - Не желимо да имамо ситуацију да деца од 10 година користе електричне тротинете или да бициклисти морају да имају кациге, а они који возе тротинет не морају.

ПРЕПОРУКЕ

КАКО још увек нису дефинисана јасна правила вожње електричних тротинета у нашој земљи, препорука је да се електрични тротинети не возе коловозом, већ да се користе бициклистичке стазе кад год је то могуће. Такође, и да се брзина вожње ограничи на 25 километара на сат због личне безбедности, док је на тротоарима препоручено да се не вози брже од шсет километара на сат, што одговора брзом ходу пешака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)