СЕЛУ ДАЈУ 76 МИЛИОНА ДИНАРА : Објављена одлука о додели новца престоничким воћарима, повртарима, сточарима и пчеларима

Г. НОВАКОВИЋ

27. 09. 2020. у 00:39

СЕЛУ ДАЈУ 76 МИЛИОНА ДИНАРА : Објављена одлука о додели новца престоничким воћарима, повртарима, сточарима и пчеларима

Фото Ж. Кнежевић

СЕКРЕТАРИЈАТ за привреду објавио је Одлуку о додели подстицајних средстава у области воћарства и повртарства, сточарства и пчеларства.

За ову намену из градског буџета биће издвојено нешто више од 76 милиона динара. Колико ће још бити опредељено за набавку пољопривредних машина, знаће се у наредном периоду, будући да је у току провера пристигле документације.

Како нам је рекла Биљана Шука, начелница одељења у сектору за пољопривреду, ове године се много регистрованих газдинстава пријавило за субвенције. Исправне пријаве које су стигле на адресу Секретаријата пре ванредног стања, када је конкурс покренут, такође су биле важеће.

- Секретаријат додељује помоћ у износу од 80 одсто од предрачуна који је достављен при пријављивању - објашњава Шука. - Међутим, помоћ не може прећи максимални износ који је предвиђен, па је тако за неке области додељено мање новца него што је испрва намењено.

УМАЊЕН БУЏЕТ

КОНКУРС за доделу средстава био је покренут непосредно пред почетак ванредног стања. Тада је првобитно било опредељено рекордних 240 милиона динара за ову намену, међутим, ситуација са вирусом корона умешала је прсте, те је буџет смањен. Пољопривредницима је укупно на располагању 193.510 милиона динара.

Примера ради, пољопривредници који су аплицирали за набавку стеоних јуница, приплодних оваца или коза, за музилице или мешалице за припрему сточне хране, укупно ће добити нешто више од осам милиона динара, од 10 милиона, колико је издвојено из градске касе. Исто тако, од издвојених 40 милиона за воћаре и повртаре, остаће вишак у буџету од око два милиона динара. Београдски пчелари су се, с друге стране, уклопили у опредељена средства, односно 30 милиона динара.

УЛАГАЊЕ Пчеларство је грана у успону, Фото Танјуг

Након детаљне провере достављене документације, у надлежном Секретаријату утврђено је да 372 регистрована пољопривредна газдинства имају право на бесповратна финансијска средства. Међу њима је највећи број пчелара, 260. Следе воћари и повртари којих има 73, док је 39 газдинства тражило субвенције у области сточарства.

Остаје да се утврди ко ће имати прилику да уз помоћ Града, од издвојених 113 милиона динара, набави и пољопривредне машине.

Према процедури, подносилац пријаве је дужан да у року од 45 до 60 дана, набави опрему и Секретаријату за привреду достави документацију у складу са Јавним позивом. Након тога ће бити закључен уговор са корисником подстицајних средстава, којим ће се регулисати међусобна права и обавезе.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)