ЉУБИМЦИ ЗАУЗЕЛИ ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ: Зеленило одржава 20 паркова за псе, али свуда имају приступ

Ј. Гочанин

24. 09. 2020. у 16:17

ЉУБИМЦИ ЗАУЗЕЛИ ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ: Зеленило одржава 20 паркова за псе, али свуда имају приступ

Фото Танјуг

НЕ уводити децу млађу од осам година - једно је од правила која важе у парковима за псе, док је на малобројним дечјим игралиштима постављена табла "забрањено увођење паса".

Ипак, и тамо где је има, мали је број власника који поштују истакнути натпис. Исто је на било којој зеленој површини, у парку или на пољанчету иза зграде. Многобројни власници љубимаца без икаквог зазора их изводе и дозвољавају им да врше нужду где год животиња пожели, не марећи што се на истим површинама играју деца.

Београђани, као и многобројни житељи осталих градова, воле љубимце. То се види на сваком кораку. Нема улице, насеља, ни најмање зелене површине на којој у било које доба дана не сретамо грађане који на повоцу или без њега шетају, углавном, псе. Правила постоје, али познато је да их ретко ко поштује.

- Сви смо сведоци безобзирног понашања грађана који своје љубимце пуштају да се слободно крећу по јавним парковима и дечјим игралиштима, нарушавајући пре свега безбедност нас и наше деце. О хигијени је сувишно говорити. Дете не сме да потрчи по трави да не нагази на измет - прича житељка Блока 45. - Малобројни су и они који почисте за својим љубимцем, било да је то измет или смеће које је њихов пас нашао и развукао по парку. Виђала сам људе који на зеленим површинама чак чешљају и шишају псе.

КАЗНЕ 10.000 ДИНАРА

ОДЛУКОМ о изменама и допунама Одлуке о држању и вођењу кућних љубимаца из 2014. године прописана је новчана казна у износу од 10.000 динара за појединца који пса изводи без поводника на јавне површине.

Иста висина казне чека власнике који одмах не почисте јавну површину коју њихов љубимац на било који начин испрља, али и за оне који прекрше члан 23 који налаже да се љубимац може шетати слободно само у парку и на другој јавној зеленој површини од 22.00 до 9.00 лети, односно од 20.00 до 10.00 часова зими.

Саговорница из Борче каже да у овом насељу не постоји парк предвиђен само за игру љубимаца, као у центру, али је чињеница да пси могу слободно да се крећу по дечјим игралиштима и зеленим површинама.

ПРОПИСИ Табла испред уласка у парк, Фото А. Стевановић

 

На 20 јавних зелених површина, у десет централних градских општина, постоји ограђен простор предвиђен за игру љубимаца, чије је одржавање у надлежности ЈКП "Зеленило - Београд", баш као и 1.302 дечја игралишта.

Како су за "Новости" рекли у овом предузећу, грађани често шаљу захтеве за изградњу нових "пет зона", а њихови запослени се труде да их изграде на свим површинама на којима постоји расположив простор за такве садржаје.

ПЕТ-ЗОНЕ

ПРВИ парк за псе изграђен је током реконструкције Ташмајданског парка 2011. године. Пет-зоне се састоје од дела површина на којима су постављене справе за дресуру и игру паса и од дела који је слободна травната површина и служи за истрчавање љубимаца. Садрже и пешачке комуникацијске стазе и клупе за одмор власника - говоре у ЈКП "Зеленило - Београд".

Коначно, правила за држање и вођење паса дефинисана су Одлуком о држању домаћих животиња и кућних љубимаца на територији града Београда и њих контролише Комунална милиција и инспекција.

- Забрањено је пуштати пса са поводника да се слободно крећу у делу парка и друге јавне зелене површине, где се налази уређено дечје игралиште, као и у делу под цветним засадом. Ипак, Одлуком је предвиђена и могућност шетања паса на повоцу на великом броју зелених површина у дозвољеном временском периоду - кажу у Секретаријату за комуналне и стамбене послове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

NeshKO

24.09.2020. 18:20

Zvezdara, park kod 6 gimnazije. Postoji nov, lepo urađen deo (park čitav) za kućne ljubimce. Ima ih 5 do 6 maks. Međutim, na zelenoj površini, gde se na desetine dece igra, ima oko 20 pasa koji se slobodno kreću, dok vlasnici uživaju na klupicama ćaskajući. Zašto komunalna policija ne reaguje?

Mile

25.09.2020. 00:27

САМО ЈОШ ДА ПОЧНУ ДА СЕ ИЗРИЧУ КАЗНЕ ако нема строгих примена законе онда је све као и много других правила понашања које нико не поштује.

Nada Leposavic

25.09.2020. 13:20

Parkovi za pse su namenjeni velikim psima. U nih je opasno uvoditi male pse jer veliki psi postaju agresivni u igri. 75% pasa u gradovima spadaju u kategoriju malih pasa. Daleko veca opasnost po decu su biciklisti i trotinetasi koji su parkovska setalista pretvorili u piste za trke dvotockasa. Svuda u svetu je biciklima zabranjwn ulaz u park, a kod nas mogu da nekažnjeno gaze šetače.