БЕОГРАД ЋЕ СЕ ПОБРАТИМИТИ СА КОСОВСКОМ МИТРОВИЦОМ: Ускоро и са Бањалуком, у оптицају и овај велики европски град

Танјуг

19. 09. 2020. у 20:33

БЕОГРАД ЋЕ СЕ ПОБРАТИМИТИ СА КОСОВСКОМ МИТРОВИЦОМ: Ускоро и са Бањалуком, у оптицају и овај велики европски град

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

ГРАД Београд и Косовска Митровица до краја године ће постати побратимљени градови, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Он је за Спутњик рекао да ће се Београд у октобру побратимити и са Бањалуком, а у оптицају је и братимљење с Бриселом.

Весић, који је ове недеље боравио у Косовској Митровици, рекао је да је та посета једна у низу које Град Београда спроводи као део стратегије сарадње са српским срединама у региону, са градовима у којима живи највише Срба.

- Посета Косовској Митровици је била део договора направљеног још прошле године у оквиру кога свака београдска општина помаже једну од српских средина на Космету, било да је у питању општина или месна заједница - рекао је Весић.

Заменик градоначелника, који је у Косовској Митровици уручио кључеве станова за 20 породица, каже да је Град Београд успео да изгради зграду са становима за породице које су у мартовском погрому 2004. године на Косову у Метохији протеране из својих домова.

Ове породице су, како је нагласио, после мартовског погрома живеле у смештају који је припадао Трепчи и било их је чак 70, а скоро десет година делиле су једну кухињу и једно купатило.

- У међувремену, за 30 породица град Косовска Митровица је успела да нађе смештај, то јест, да их расели, а осталима плаћа станове. По завршетку наше друге зграде - а то би требало да буде до краја јануара, и преосталих 20 породица ће конацно добити своје домове - поручио је Весић.

Он је додао да на тај начин "показујемо колико нам је стало до наших људи и да да је Србија уз њих".

- Трудимо се и да на друге начине помогнемо, на пример слањем адекватне механизације за бржу градњу, организујемо позоришне представе с глумцима из Београда, организујемо долазак деце у Београд...  - рекао је Весић.

Он је додао и да је замолио неколико београдских компанија да донацијама учествују у изградњи парка који би требало да буде у близини Универзитета у Косовској Митровици.

- Они су прихватили наш позив и тај парк ће остати нешто што су донирале компаније из Београда овом граду на Косову и Метохији - поручио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)