ШКОРПИЈЕ ИМ НОВЕ КОМШИЈЕ: Станари са стрепњом излазе из станова због најезде напасти

Ј. Д - Г. Н.

18. 09. 2020. у 11:30

ШКОРПИЈЕ ИМ НОВЕ КОМШИЈЕ: Станари са стрепњом излазе из станова због најезде напасти

Фото: Г.Н.

СТАНАРИ Владетине улице на броју 21А са стрепњом излазе из својих домова јер из влажног подрума вишеспратнице може да измили - шкорпија! Уз ћошкове унутар зграде приметне су и током дана и током ноћи, а као узрок њихове најезде, засад само претпостављају, наводе велику влагу због неисправног сливника у најнижем делу зграде.

У последњих неколико недеља, необичан призор дочекује и испраћа житеље овог стамбеног објекта на Палилули. Шкорпије се шетају по свим спратовима, од приземља до поткровља. А најгора ситуација је у подруму, где су се завукле између заборављених ствари, у отпаду и прашини.


Како нам је рекао управник ове зграде Вукашин Андријевић, засад само претпостављају да је њихово легло у подруму.


- У задњем делу дворишта стоји полусрушени зид од некадашњег помоћног објекта, можда су се и испод завукле - каже нам Андријевић. - Проблем са неисправним сливником станари имају скоро две године. Због тога се у подрумским просторијама ствара влага, која очигледно погодује животињама.


Да би се шкорпије сузбиле, станари планирају најпре да очисте подруме. Потом, у договору са надлежним службама за дезинфекцију и дезинсекцију простора, покушаће одређеним препаратима да отерају напасти, пошто се оне не убијају.


Према речима стручњака, шкорпије које се појављују на овим просторима нису опасне по човека. Оне се завлаче испод стена, јер им прети исушивање. Обично излазе током ноћи да се хране, међутим, овај период године, када је топло, погодује им да се осунчају и ускладиште енергију. Њихово место за "скривање" углавном су пукотине, где презиме, чекајући топлије дане.

ШЕТАЛЕ И ПО ПАРКОВИМА


ПОЈАВА шкорпија није необична за престоницу, иако су ретки случајеви. Почетком октобра прошле године, појавиле су се на Калемегдану, а неколико година раније, ови зглавкари шетали су се и Ташмајданским парком. Срећом, нису били забележени инциденти са убодима шкорпија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)