ПРОМЕНЕ НАЗИВА САОБРАЋАЈНИЦЕ У КОТЕЖУ: Хрватска постаје Улица глинских жртава

А. В. В.

18. 09. 2020. у 06:45

КОМИСИЈА за споменике и називе тргова и улица Скупштине града усвојила је на седници предлог да палилулско насеље Котеж више неће имати Хрватску улицу.

ПРОМЕНЕ НАЗИВА САОБРАЋАЈНИЦЕ У КОТЕЖУ: Хрватска постаје Улица глинских жртава

ИЗМЕНЕ Хрватска улица у Котежу

Нови назив ће бити Улица глинских жртава 1941. године у знак сећања на 1.700 невиних српских жртава које су убиле усташе у Другом светском рату. Истовремено, усвојена је иницијатива Горана Весића да се подигну споменици бившим градоначелницима престонице Бранку Пешићу, Влади Илићу и Милошу Савчићу.


Некадашњим челницима престонице монументи ће бити постављени на местима која су значајно утицала на њихов живот и рад у Београду. На наредној седници Скупштине града, одборници све инцицијативе треба да озваниче.

Бранко Пешић

 


Спомен-обележје градоначелнику Влади Илићу ће бити постављено на простору између улица Џорџа Вашингтона, Булевара деспота Стефана, Војводе Добрњца, Венизелосове и Кнез Милетине улице, и то на месту које гледа ка његовој вили, која се налази са друге стране Венизелосове улице.

Влада Илић

 

За време трајања Илићевог мандата отворен је - Мост краља Александра Карађорђевића, на чијим се стубовима данас налази Мост братства и јединства, односно Бранков мост, а отворен је и Зоолошки врт.


Монумент Милошу Савчићу, такође значајном престоничком градоначелнику, биће смештен на углу Булевара кнеза Александра Карађорђевића и Војводе Путника.

Милош Савчић

 

Савчић је био и министар грађевине Краљевине Југославије, руководилац и инвеститор бројних привредних објеката широм Краљевине Србије и Краљевине Југославије, као и оснивач првог српског осигуравајућег друштва. Споменик Бранку Пешићу које је водио град од маја 1965. до маја 1974. требало би да буде у пешачкој зони испред зграде градске општине Земун.

СЕЋАЊЕ НА 1.700 УБИЈЕНИХ СРБА


НА СЕДНИЦИ је усвојена и иницијативу грађана Котежа да се Хрватска улица преименује у Улицу глинских жртава 1941. године.
- Покољ у Глини, у Цркви Пресвете Богородице 29. јула 1941. године, када су усташе убиле више од 1.700 људи. Жртве су биле локално српско становништво. По завршетку Другог светског рата, на месту порушене цркве подигнута је заједничка спомен-костурница за све жртве. Новим називом улице желимо да сачувамо сећање на невино страдало становништво - стоји у иницијативи грађана Котежа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)