ОБНОВА ШЕТАЛИШТА ПОРЕД РЕКЕ: Савски кеј још чека плоче и дрвореде (ФОТО)

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

18. 09. 2020. у 10:35

ОБНОВА ШЕТАЛИШТА ПОРЕД РЕКЕ: Савски кеј још чека плоче и дрвореде (ФОТО)

Фото М. Анђела

ОБНОВА Савског кеја, на делу од Бетон хале до Бранковог моста почела је у фебруару ове године. Тада је најављено да ће радови на другој фази уређења трајати до 1. септембра. Због пандемије вируса корона цео посао касни, а према речима главног урбанисте Марка Стојчића, требало би све да буде завршено за две недеље.

Главни архитекта наводи да је због вируса био онемогућен увоз растиња и опреме из иностранства, па је то допринело овом одлагању.


Иако је један део шеталишта завршен, овај део града и даље је велико градилиште. До сада је поплочан потез од Бетон хале до моста, али само део који је најближи реци. Радници тек постављају плоче на делу испред Капетаније и улаза у тунел Бетон хале. Ту су и гомиле песка, наслагане на платоу.

Ради се и на постављању камених коцки на првом степеништу која води са улице до шеталишта. Друго степениште је направљено и ту је постављање плоча при крају, а треће се тек "излива".

Фото М. Анђела

 


Зелени појас између шеталишта и бициклистичке стазе напола је завршен, односно посађено је растиње. Околину Споменика лучком раднику "красе" баре, а земља је на неколико места раскопана иако је ту претходно трава постављена. На зеленом појасу између Карађорђеве улице и шеталишта, само је земља набацана. Радници тек треба да уреде тај простор, посаде дрвеће, траву, цвеће...


Дуж стазе постављено је украсно осветљење, које је и даље прекривено најлоном. Клупе су негде распоређене, али и оне су заштићене фолијом, а има делова где су нанизане једна до друге и тек треба да буду постављене. Двојица радника јуче су бетонирала и узак део на кеју до ограде са реком. Посао зато и иде споро.

СТЕПЕНИЦЕ


ГРАД је одлучио да уклони монтажне степенице које су повезивале паркинг са Бетон халом. Иако нису имале потребне дозволе, биле су омиљено место за фотографисање многобројних Београђана. Бојом и конструкцијом уклапале су се у простор, па многима није јасно зашто је град решио да их уклони. Једини прилаз шеталишту са паркинга сада је пасарела.


Ни дечје игралиште које се налази у близини Споменика лучком раднику није завршено. Справе су дотеране, али нису прописно постављене.


О квалитету радова, пролазници би рекли, има много тога да се каже.


- Декоративна подна облога која је постављена до воде уз кеј, на неколико места је поломљена. Облоге су монтиране на шинама, испод којих нема слоја туцаника или нечег другог како би издржале притисак. Довољно је да једном ногом, свом тежином пролазник згази на њу и осети да утања и пуца - каже суграђанка која овуда редовно пролази.

Фото М. Анђела

 

Обнова шеталишта површине од око два хектара подразумева уређење 1,5 хектара пешачких, око пола хектара зелених површина и бициклистичку стазу. Обећано је да ће бити посађено нових 60 стабала, 199 комада украсног шибља и око 5.000 различитих садница.

Поред Капетаније, по уређењу кеја, биће постављен споменик Дијани Будисављевић. Парк на кеју би требало и да понесе име ове добротворке.

Фото М. Анђела

 

ПОЛОМЉЕНЕ ДАСКЕ И КОД МОСТА


ДЕО око Бранковог моста уређен је још одавно, а цео простор обложен је декоративном подном облогом. Током викенда бахати суграђани поломили су неколико дасака, али су оне замењене одмах пошто су се фотографије појавиле на друштвеним мрежама.
Ипак, чињеница је да овом простору недостаје додатног зеленила и оплемењавања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Čemu

18.09.2020. 11:17

Потпуно ми је неразумљиво зашто аутор који се већ дуже време описује радове у Београду, са великом дозом цинизма описује све што још није урађено, чини се са неком врстом насладе, као да му је драго што је тако, са жељом да заувек остане тако да би могао стално то да описује на подударан начин. А кад се све уради и заврши, ни речи похвале ни за организаторе, ни за извођаче, као није важно што је окончано! Зашто такав став?