КОРИСНИЦИМА УСЛУГА СВРАТИШТА ЗА ДЕЦУ ОТЕЖАНО ПРАЋЕЊЕ КОМБИНОВАНЕ НАСТАВЕ : "Деца улице" без компјутера

М. С.

10. 09. 2020. у 21:15

ЂАЦИ су у ову школску годину закорачили под нешто измењеним околностима, са маском на лицу, а многи од њих пратиће наставу мало у клупама, мало поред лаптопа и испред телевизора.

КОРИСНИЦИМА УСЛУГА СВРАТИШТА ЗА ДЕЦУ ОТЕЖАНО ПРАЋЕЊЕ КОМБИНОВАНЕ НАСТАВЕ : Деца улице без компјутера

Фото архива

Овакве наставне околности, ипак, додатни су терет на нејаким плећима малишана - корисника Свратишта за децу Београда, јер многи од њих не могу да испрате онлајн часове.

Живот пун неизвесности додатно им је отежан јер им је и могућност школовања, такође, неизвесна. Рачунари, таблети и све оно што је другој деци, њиховим вршњацима, свакодневица, њима је мисаона именица. Због тога, препреку је поставила корона и - нови вид наставе.

- Већина наше деце нема могућност да прати онлајн и наставу на даљину и препреке са којима се суочавамо у овом смислу су велике - каже Мина Лукић, координаторка Свратишта за децу Београда. - Много већи проблем имали смо док су школе биле потпуно затворене, али и сада имамо потешкоћа. У наше свратиште долази 250 школараца, који похађају 34 различите школе.

ДОНЕСИ УЖИНУ

КОРИСНИЦИМА Свратишта за децу неопходне су грицкалице и сува храна за ужину. Школски прибор, пернице, ранчеве, али и одећу обућу за јесен суграђани могу да однесу у просторије у Крфској 7а и у Булевару Арсенија Чарнојевића 145.

Пре и после школе, у сваком тренутку по десеторо деце смењује се у просторијама Свратишта, како би нешто презалогајили, добили кутију спаковане ужине, речи подршке, јер загрљаји сада нису дозвољени. Уз то, њихова стручна лица преузела су на себе комуникацију са наставницима, како би њихова деца могла да држе корак са градивом.

- Са већином професора комуницирамо, шаљу нам домаће задатке, па некако успевамо да испратимо - наводи кородинаторка. - Користе рачунаре у Свратишту, али све то није довољно јер многи код куће немају никакве услове. Имали смо једног донатора који је желео да нам да таблете, али њима треба и приступ интернету, док многи немају чак ни струју у својим домовима.

И један њихов корисник који је одавно прерастао Свратиште редовно их посећује, јер похађа рачунарски смер, а код куће нема компјутер. Ипак, то га не демотивише да гура разред за разредом. Док понекој деци и све могућности за школовање нису довољне, "децу улице" ове препреке не заустављају, већ их гурају напред.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)