ПОНЕЋЕ ИМЕ ПО ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ: Како теку радови на Савском кеју

Ш. МАРОВИЋ

24. 08. 2020. у 17:25

САВСКИ кеј, који ће по завршетку радова који је планиран за 1. септембар понети име Диане Будисављевић, спојен је са шеталиштем у оквиру комплекса "Београд на води".

ПОНЕЋЕ ИМЕ ПО ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ: Како теку радови на Савском кеју

Фото М. Анђела

Како је за наш лист рекао градски урбаниста Марко Стојчић, споменик лучком раднику биће саниран и стављен на видљивију позицију од досадашње, док се завршетак постамента Аустријанки по којој ће кеј добити име очекује на пролеће наредне године.

Репортери "Новости" пред викенд су у Карађорђевој улици затекли неимаре који су радили на последњим финесама пред свечано отварање које је планирано до почетка школске године. На градилиште су пристигле и декинг плоче, исте као оне на већ изграђеном делу од Бранковог моста до куле Београд, и налазиће се уз саму реку. Ограда уз Саву није мењана, већ само очишћена и офарбана у белу боју.

О Тунелуу дирекција за имовину

ЗА тунел, који се налази иза Бетон хале, разматра се неколико опција - каже градски урбаниста Марко Стојчић. - Најпре је било приче да се ту направи магацин, а касније и гаража за аутомобиле, али је теже урадити улаз и излаз из ње. Постоји могућност да закупци локала у Бетон хали прошире своје просторе и искористе тунел за то.

Коначан одговор шта ће бити са тунелом и која ће бити његова будућа намена даће Дирекција за имовину Републике Србије, јер су они власници тог објекта од око 2.500 квадрата подно Калемегдана.

- Остало је изливање завршног слоја асфалта на бициклистичкој стази, поплочавање степеништа које из Карађорђеве улице води ка кеју, и постављање мање рампе за инвалиде и бициклисте - кажу за наш лист запослени на, ових дана, веома активном градилишту. - Испод Бранковог моста биће постављени веће плоче и два потапајућа стубића, како би возила Хитне помоћи или полиције, уколико је то потребно, могла да уђу на шеталиште. Ту ће се налазити и станица за бициклисте, где ће житељи престонице, али и туристи, моћи да изнајме популарне двоточкаше.

Споменик добротворки

СПОМЕНИК Диани Будисављевић, аустријској добротворки, биће постављен на пролеће следеће године. Позиција за споменик на Савском кеју сада се интензивно припрема, а тренутно се спроводи поступак за избор идејног решења, након чега следи израда споменика.

Док се радови на поплочавању приводе крају, радници "Зеленила" тек су пре два дана започели обимније радове на уређењу травнатих површина. Тренутно се наноси земља, у коју би у наредних десетак дана требало да се посади дрвеће и засади трава.

ЗАВРШНИЦА  Уграђивање плоча при крају, Фото М. Анђела

- Због високих температура није било могуће засадити одређене саднице, јер ови временски услови не погодују зеленилу - казе Стојчић. - Кеј ће, како је и најављено бити отворен 1. септембра, само ће вероватно за неке финесе бити потребно још недељу дана.

Приступ лифту на Бранковом мосту, који је тренутно ван функције, биће поплочан, а око њега биће урађена и мања зелена површина. Већина стабала које су се на овом простору налазила пре реконструкције је сачувана, а посађено и још садница.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

SLAVIŠA

25.08.2020. 11:16

Jedna ispravka. Zašto se u medijima stalno ponavlja floskula "austrijanka" Diana Budisavljević ? Ona je srpkinja, ali je taj deo gde je živela bi pod austro-ugarskoj okupacijom.Uostalom, ona je spašavala svoje sunarodnike, a da je zaista "austrijanka", zasigurno to ne bi učinila.