У ПАМЕТНОМ ГРАДУ, ПАМЕТАН И ПАРКИНГ: Дигитализација услуга најдаље одмакла у систему остављања возила

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

20. 08. 2020. у 10:00

У ПАМЕТНОМ ГРАДУ, ПАМЕТАН И ПАРКИНГ: Дигитализација услуга најдаље одмакла у систему остављања возила

Фото Ж. Кнежевић

У СКЛАДУ са тенденцијом Градске управе да се дигитализују услуге комуналних предузећа, у циљу промоције Београда као "паметног града", ЈКП "Паркинг сервис" је међу првима унело бројне новине током ове и прошле године.

"Паркинг сервис" је стратегију развоја "паметног паркирања" започео пре неколико година, што је допринело садашњим резултатима и иновацијама. То су паметни сензори који дају информације о слободним паркинг-местима, инфо-табле, е-паркинг, parking pass и припејд картице, али и нова апликација.

Осим налажења места, грађани ће и услугу паркирања моћи да измире путем апликације, на три начина: СМС поруком, платним картицама, као и средствима која су депонована на самој апликацији. Уједно, апликација пружа могућност и да се бесконтактно измири рачун за коришћење гаража и паркиралишта, откривају у "Паркинг сервису".

Инсталирање апликације је једноставно објашњено на сајту "Паркинг сервиса".

Фото Ж. Кнежевић

- По угледу на европске престонице, систем паркинг-сензора, који пружа информације о слободним паркинг-местима у улицама покривеним њима већ функционише. На Врачару и Савском венцу, постављено је 3.600 сензора и око 130 инфо-табли које пружају информације о слободним местима у реалном времену. Овај систем допринео је скраћењу минута проведених у потражњи за паркингом, смањењу саобраћајних гужви и емисије издувних гасова за 30 одсто, што доприноси здравијој животној средини - наводе из ЈКП "Паркинг сервис".

Како до слободног места

Фото Илустрација ВН

Нова апликација предузећа која је ове недеље почела да ради помаже возачима да да дођу до најближег слободна паркинг-места у гаражама и паркиралиштима, као и у зонираним деловима града, где су паркинг-места на улици опремљена сензорима. То значи да, сви који су инсталирали апликацију буду аутоматски "у систему" који им нуди опцију паркинга. Довољан је клик на апликацију у мобилном телефону.

У гаражама и на паркиралиштима постављен је велики број станица за плаћање паркирања, тако да је систем наплате модернизован и аутоматизован. Корисници сада имају могућност плаћања паркирања без одласка на благајну и контакта са инкасантима.

- На више од 70 локација постављено је око 190 табли на прилазима паркинг-објектима. Информације се ажурирају на 60 секунди, а корисници их могу видети и на интернет-презентацији овог предузећа. Овај систем скраћује и пут и време тражења слободног паркинг-места - појашњавају у "Паркинг сервису".

Увођење е-паркинга, почетком августа, последњи је резултат њихове стратегије ка развоју "паметног града". Нови систем електронске контроле и наплате паркирања значи да возачи, који нису платили паркирање у зонираном подручју или су прекорачили време дозвољеног паркирања, више не добијају казне закачене на ветробранском стаклу. Сада контролори издају електронске дневне паркинг-карте (еДПК), које су у електронском облику објављене на сајту, док ће власници возила обавештење о издатој еДПК добијати и на кућну адресу.

ОБНОВА ГАРАЖА

ИМАЈУЋИ у виду безбедност корисника услуга и подизање нивоа квалитета, "Паркинг сервис" је обновио осам јавних и 23 станарске гараже. Санирано је и 15 паркиралишта и уведена најсавременија технологија на овим објектима. Инсталирани су пуњачи за електро-возила у гаражама "Обилићев венац" и "Пионирски парк". Постављени су соларни панели на крововима гаража "Обилићев венац" и "Зелени венац" за функцију производње електричне енергије.

- Ми смо увезали све своје секторе у једниствени систем и направили Контролно-оперативни центар, из ког се може пратити рад на терену и пословање целокупног "Паркинг сервиса". Увели смо нове начине за плаћање паркирања - parking pass и припејд картице. Parking pass картица је углавном намењена посетиоцима Београда и може се купити за један, три и седам дана. Уз помоћ ње је омогућен неограничени број улазака на објекте у оквиру купљеног временског периода. Код припејд картице новац се уплаћује на картицу и уз помоћ ње корисници могу улазити и излазити из гаража и нашим паркиралишта без одласка на благајну и чекања у реду - кажу у "Паркинг сервису".

Акција "Паркирај и бициклирај", омиљена је услуга доступна Београђанима. Ако корисник паркира возило у гаражама "Зелени венац", "Масарикова" и "Сава центар", може да позајми два бицикла за одрасле, односно по четири бицикла - два за децу и два за одрасле уколико аутомобил остави у гаражи "Обилићев венац" и на паркиралиштима "Ада Циганлија" и "Милан Гале Мушкатировић". У 2019. је чак 50.000 суграђана возило бицикле "Паркинг сервиса".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)