ВАЖАН 31. АВГУСТ: Битна вест за родитеље којима деца крећу у први разред

Б. Борисављевић

18. 08. 2020. у 12:18

ЂАКЕ прваке у престоничким школама, ове године, неће сачекати њихови старији другари да им пожеле добродошлицу у школу.

ВАЖАН 31. АВГУСТ: Битна вест за родитеље којима деца крећу у први разред

Фото В. Данилов

Пандемија је "отказала" и традиционалне приредбе за најмлађе школарце. Уместо дружења, они ће 31. августа доћи у школу, како би се упознали са будућом учитељицом и другарима. Дан раније, школе ће отворити врата и за петаке.

Према речима Милана Крстића, директора ОШ "Павле Савић", препорука надлежних је да се овако "обележи" почетак школске године за прваке и ученике петог разреда, а школе саме одлучују.

- Нажалост, због тренутне ситуације ће изостати програми за пријем ђака првака, па ће они 31. августа доћи у школу са родитељима, како би упознали своје учитељице - каже Савић. - И ђаци петог разреда, који започињу виши ниво основног образовања ће имати прилику да истог дана виде у ком су одељењу и код ког разредног старешине. Ученици ће долазити у групама, уз поштовање свих мера заштите.

Више првак

У школе ће кренути 16.391 првак, што је 135 више него лане. Према подацима Секретаријата за образовање и дечју заштиту, највећа "гужва" биће у ОШ "Данило Киш" у насељу Степа Степановић, где ће у клупе сести 285 малих ђака. Следе "Никола Тесла" у Винчи са 280 ученика и школе у Миријеву "Павле Савић" и "Деспот Стефан Лазаревић", у које је уписано 238, односно 231 ученик.

Ове четири осмолетке уписаће више седмогодишњака него све школе на Старом граду, Врачару, Савском венцу, Раковици, Лазаревцу, Младеновцу, Обреновцу...

Психолози, педагози и учитељи који дочекују нову генерацују ђака првака, ових дана имају пуне руке посла. Треба формирати одељења тако да се испоштују сви стручни критеријуми, али, ако је то могуће, уваже и жеље. Готово у свакој школи постоји учитељ који је на "гласу", па би родитељи желели да баш њихово дете буде у његовом одељењу. На "листи жеља" су и оне да седе у истој клупи са другарима из вртића...

- У одељењу треба да буде приближно једнак број дечака и девојчица - објашњава

Драгољуб Гачић, директор ОШ "Никола Тесла" у Винчи. - Успех који деца постигну на тестирању оцењује се од један до пет, па се води рачуна да, рецимо, у одељењу од 25 ученика буде по петоро ђака из сваке од ових категорија. Један од критеријума је и стручна спрема у породици, тако да у клупама седе деца чији су родитељи разних занимања и степена образовања.

Гачић истиче да је "испуњавање" родитељских жеља могуће у мањим школама, док оне са великим бројем ђака тешко могу да им изађу у сусрет. Он додаје да је ова школа уписала 12 одељења првака и да је испуњење жеља могуће само када су у питању смене.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)