ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА БЕОГРАД: Почело свечано постављање споменика Стефану Немањи, сведок осам векова наше државности (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

субота, 15. 08. 2020. у 10:38

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА БЕОГРАД: Почело свечано постављање споменика Стефану Немањи, сведок осам векова наше државности (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: В. Данилов

На Савском тргу у Београду, чија је реконструкција у току, почело је постављање првих делова, односно постамента споменика Стефану Немањи.

- Данас присуствујемо историји, пошто је данас почело постављање споменика Стефану Немањи. Једном од најзначајнијих владара, човека који представља прекретницу наше историје. Срамота је што нисмо за све ове векове подигли споменик овом великом владару, и зато желим да се захвалим председнику Александру Вучићу на чију иницијативу постављамо овај споменик - рекао је Весић на церемонији, па додао:

- Вучић је од 2012. године урадио многе велике ствари за Србију али подизање споменика Стефану Немањи имаће највећу симболику - да Србија поштује своју историју - рекао је заменик градоначленика.

Он је истакао да морамо да поштујемо нашу историју, и подсетио је да је Скупштина Града донела одлуку да се у Улици Деспота Стефана подигне споменик деспоту Стефану Лазаревићу.

- Ово је почетак другачијег размишљања Срба о нашој сопственој историји. Споменик ће се налазити на будућем највишем тргу у Србији. Трг ће имати чак 32.000 квадрата, и он ће постати трг какав Београд заслужује - нагласио је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да ће уређењем простора испред старе Железничке станице тај простор добити потпуно ново рухо, и да је то доказ да Београд постаје велики град.

- Данашњи дан је значајан, зато што постављањем споменика ми показујемо да имамо 800 година државности. Споменик је доказ да постојимо, и да ћемо овде остати вековима - рекао је Весић.

Весић се захвалио Александру Рукавишњикову, руском вајару и аутору споменика, и истакао да је он један од највећих живих уметника тренутно.

Трг од 32.000 квадратних метара имаће 20.000 м2 за пешаке.

Споменик ће бити на 15 метара дугим шиповима који гарантују стабилности монумента висине од 23 метра, што је као седмоспратница.

Представник делегације Руске федерације Олег Ласкарев рекао је да је велика част што је израда овако симболичног споменика припала уметнику Александру Рукавишникову.

- Није честа прилика да се ради овако симболичан и значајан споменик. Споменик је комплетно урађен и монтиран у Москви како би га мајстор Рукавишников оценио, а затим је подељен на делове да би био транспортован у Србију. За три месеца биће комплетно завршен у Србији - рекао је он. 

Рок за постављање споменика је два месеца.

Прва четири камиона са деловима споменика, односно делови за постамент, у Београд су стигли до јуче, а како је тада рекао заменик градоначелника Горан Весић до 31. августа стићи ће друга четири камиона, док ће последња два бити ту до 15. септембра.

У Београду се од 10. августа налази и група руских мајстора који ће заједно са нашима радити на постављању споменика, а почетком септембра очекује се и долазак самог аутора, Рукавишњикова, који ће лично надгледати постављање споменика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

zaboravljeno koferče

15.08.2020. 12:17

Nemam ništa protiv postavljanju spomenika Stefanu Nemanji, ali mislim da je ovaj malo grandomanski. Zašto je morao da bude baš toliki? Da li smo mi baš toliko bogati da pravimo tolike spomenike koji nisu baš primereni pre svega ekonomskoj situaciji? Spomenik je trebao da bude normalne veličine a ne megalomanski. Možda grešim, ali to je moje mišljenje... Valjda još imam pravo na svoje mišljenje....

Zoran

15.08.2020. 14:36

@z koferce.Svako ima misljenje..kao i zadnji deo leda..odnosno zadnjicu..Mi imamo previse "strucnjaka opste prakse" i ti strucnjacicu odgajani u proslom sistemu kao "skromni,prosecni,neretko lenji deficisti i protestanti.."cesto nazalost dolaze na mesta koja u normalnim drustvima zauzimaju strucni,kopetentni,hrabri...jednom recju NAJBOLJI..Kod nas su takvi nazvati megalomani,foliranti,bahati...Zasto zapadne demokratije,bolje funkcionisu nego nase drustvo..(?)Upravo zbog tih malih "razlika u razmisljanju"..Veliki napredak za drustvo uvek su pravili ljudi sa vizijom..a ne "skromni"..U takvim drustvima je u principu bolje i "skromnijim" koji se nebave "velikim stvarima" ..vec omim prizemnim i izvesnim...

Mika

15.08.2020. 14:41

Spomenik je sasvim u redu. I treba da bude grandiozan, jer je to ono što sv. Sava i zaslužuje. Samo nisam sigurna koliko je sv. Sava povezan sa Beogradom, ako se izuzme (lažno) spaljivanje moštiju na Vračaru, jer su bile prvo u Trnovu, a zatim u Manasiji, odakle su sklonjene u Ždrebaonik.

maniks

15.08.2020. 15:20

Bravo u potpunosti podrazavam akciju postavljanja spomenika kao i velicinu istog. Narod koji ima istoriju ima sta i da pokaze. Koliko ce samo ovaj trg znaciti za turizam i jedan od simbola Beograda. Mrzitelji Srbije puknite od muke.

VEKI

15.08.2020. 16:50

Istorijski dan lepo kažete. Sada kada je Srbija oprala arapske pare u Savi i podigla Beograd na vodi, makar arapi mogu da imaju trg pored lepih stanova gde će se klanjati nekoj statui koja liči na samog vajara rusa, i nosice ime Stefan Nemanja. Simbolika je više nego očigleda, jer se spomenik diže kad je neko mrtav, pa tako je i naše srpstvo iščezlo ,okuprali nas stranci, stranci grade, stranci vaju, a nama ostala istorija. Tužno.

bane1957

16.08.2020. 21:24

Kome se spomenik ne svidja, neka u sirokom luku zaobilazi Savski trg i neka pusti ove druge da uzivaju u spomeniku i u novom trgu. Mislim da je ipak najvaznije da ce Beograd dobiti novi velelepni trg, a i da Stefan Nemanja zasluzuje spomenik na ovoj lokaciji.