ПОДСТИЦАЈИ У ПОЉОПРИВРЕДИ: Ратари од помоћи пазаре тракторе

Г. НОВАКОВИЋ

уторак, 11. 08. 2020. у 13:00

ПОДСТИЦАЈИ У ПОЉОПРИВРЕДИ: Ратари од помоћи пазаре тракторе

УЛАГАЊЕ Новац ће се користити и за подизање пластеника

КРАЈЕМ јуна затворен је конкурс за доделу подстицајних средстава за области пољопривреде на територији Града Београда. На јавни позив одазвало се 1.634 регистрованих газдинстава, међутим, бесповратна помоћ још није подељена, јер је у току отварање и рангирање пријава.

На основу пристиглих захтева, јасно је да су ратарима најпотребнији трактори.

Епидемиолошка ситуација изгледа да је додатно подстакла пољопривреднике да размотре помоћ Града и пријаве се за субвенције. Како кажу у Секретаријату за привреду, иако је конкурс одлаган због ванредног стања, одзив је био веома добар, будући да је 20 одсто већи број пријава у односу на претходну годину.


- Укупан број пријављених газдинстава на јавни позив из области пољопривредне механизације, пчеларства, сточарства, воћарства и повртарства је 1.634 - кажу у ресорном секретаријату. - Подстицајна средства још нису подељена, али највише заинтересованих газдинстава је за набавку трактора. Такође, пољопривредници ће помоћ искористити и за подизање пластеника, набавку противградних мрежа, кошница и врцаљки.


Иако је првобитно било опредељено рекордних 240 милиона динара за ову намену, ситуација са вирусом корона умешала је прсте, те су средства умањена. Тако је пољопривредницима укупно било на располагању 193,5 милиона динара. Од тога, највише средстава било је усмерено управо за оно за шта су пољопривредници највише и били заинтересовани. За набавку трактора и пољопривредних прикључних машина издвојен је износ од 113.510.000 динара, као и за мере противградне заштите у износу од 40 милиона динара.


Већи број бодова за субвенције имаће они који се пријављују први пут, власници млађи од 40 година, као и они који се искључиво баве пољопривредом и који уплаћују пољопривредну пензију. Све пријаве које су пристигле на адресу Секретаријата за привреду пре увођења ванредног стања у марту, узете су у обзир када је конкурс поново покренут.
 

ВИШЕ ЗА ПЧЕЛАРЕ


ПРЕ четири године први пут је Секретаријат давао бесповратна средства у области пчеларства. Тада су била издвојена то симболична два милиона динара. Сада је опредељено 30 милиона, и то не само за набавку кошница, већ и за сву опрему, укључујући и топионике за восак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)