КРЕЋЕ ОФАНЗИВА ПРОТИВ КОМАРАЦА: Од сутра интезивије запрашивање са земље али и из ваздуха

Танјуг

понедељак, 10. 08. 2020. у 16:53

КРЕЋЕ ОФАНЗИВА ПРОТИВ КОМАРАЦА: Од сутра интезивије запрашивање са земље али и из ваздуха

И. Маринковић

ЗБОГ благог пораста броја комараца на неколико локација у Београду, сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП "Градска чистоћа" од сутра креће са интезивнијим мерама сузбијања одраслих форми комараца уређајима са земље и река, а 13. и 14. августа поново ће бити ангажована авијација за спровођење мера из ваздуха.

Директор тог предузећа Марко Попадић каже да је интезивно спровођење мера једини начин да се смањи могућност појављивања комараца заражених грозницом вируса Западног Нила.

- Иако до сада нисмо регистровали заражене комарце, ситуација може сваког дана да се промени, због чега се не опуштамо и свакодневно спроводимо све неопходне мере. Од сутра, мере ће бити још интезивније, јер смо упркос кашњењу испоруке 18 нових уређаја који треба да стигну из Кореје, успели да обезбедимо десет уређаја, који ће нам служити док испорука не буде завршена - рекао је Попадић.

То, додао је, значи да ће на располагању бити 78 екипа које ће, у складу са потребама и резултатима мониторинга, бити ангажоване у три термина предвиђена за сузбијање комараца са земље и река.

- Поред тога, у четвртак и петак, подршку екипама на земљи даће и авијација, када ћемо мере спроводити истовремно са земље и из ваздуха", рекао је Попадић и објаснио да се уз помоћ авијације стиже до зелених површина које су неприступачне уређајима са земље и река.

Фото: Архива ВН

- Иако смо у претходном периоду спроводили свакодневне мере сузбијања, што је резултирало значајним смањењем броја комараца, данас је другачија ситуација и на девет локација у Београду број ових инсеката почиње да расте - рекао је Попадић, наводи се у саопштењу "Градске чистоће".

Локације на којима је уочен благи пораст комараца су, каже, Ковилово, Врбовско, Дунавац, Прелив, Бесни фок, Широка греда, Падинска скела, Земун Прегревица и Ушће.

- Иако пораст броја комараца није забрињавајући, још интезивнијим мерама покушаћемо да спречимо да дође до озбиљнијег пораста броја комараца. Зато апелујем на пчеларе да наредних дана пажљиво прате локације и термине када ће се третман комараца спроводити, јер иако биоциди које користимо нису штетни по људе и животиње, пчеле спадају у осетљиву групу инсеката, а њих морамо заштити у што већој мери. То можемо само уз помоћ одговорних пчелара - нагласио је Попадић.

У саопштењу се подсећа да ће вечерас, од 19 до 24 сата екипе предузећа третман комараца са земље и река спроводити на локацијама: Бањичка шума, СП "Јајинци", гробљима Централно, Ново бежанијско, Збег и Лешће, Ритопек, Винча, Гроцка уз Дунав, Ада Циганлија, Макиш, Остружница, Умка, Руцка, насип од Блока 45 ка Остружничком мосту, Виноградска, Блок 44, 45, 70 и 70а, Ледине 1, 2 и 3, Сурчин 1 и 2, Бањица, Јајинци 1, 2, 3 и 4, Кумодраж село, Велики Мокри Луг, Мали Мокри Луг 1 и 2.

Суграђани сваког радног дана од 7 до 15 сати могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца позивом на бесплатан број телефона 0800-000-807 или путем електронске поште на адресу екологија@градскацистоца.рс, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bambi

10.08.2020. 18:24

Ovde je ocigledna losa organizacija i koordinacija na terenu!Bolji efekat bi bio da ekipa na zemlji lopatama isteruje komarce iz trave i zbunja pa onda zaprasiti odozgo.Ovako je polovican efekat jer se komarci steknu dok ne prodje ofanziva.

Mahindra

10.08.2020. 21:07

Dok je Zavod za biocide radio suzbijanje komaraca, to je na nesto i licilo. Od ove godine to drzi JKP Gradska cistoca, koja na zalost nema resurse ni za one poslove koji su joj u osnovi povereni, pa zato od komaraca mozemo da se branimo samo karate kid potezima i toliko.