ЦРВЕНИ КРСТ СРБИЈЕ И ПОЗНАТИ ПОЗИВАЈУ ХУМАНЕ: Помозите да имамо залихе крви

А. ВОЈИНОВИЋ

среда, 05. 08. 2020. у 16:00

ЦРВЕНИ КРСТ СРБИЈЕ И ПОЗНАТИ ПОЗИВАЈУ ХУМАНЕ: Помозите да имамо залихе крви

Фото: "Новости"

ЛЕТО и годишњи одмори сваке године утичу на смањени број добровољних давалаца крви у престоници и читавој земљи.

Епидемија вируса корона још више је одбила потенцијалне доноре који се из страха од заразе нису одазвали бројним апелима надлежних лекарских служби. Зато је Црвени крст Србије одлучио и ове године да покрене акцију "Црвени крст - црвени тепих", током које ће 27 познатих личности из сфере културе, спорта и уметности промовисати донирање течности која живот значи.

Кампања је почела у уторак испред просторија ГО Звездара, а част да први промовише ову акцију припала је младом глумцу Ђорђу Крећи. Трансфузиомобил код УК "Вук" је посетило више од 30 хуманих суграђана, којима су се придружили и запослени из Црвеног крста Србије и Београда.

Из Црвеног крста Србије, за "Новости", кажу да је у Београду највећи проблем са несташицом крви јер се већина пацијената лечи управо у престоничким болницама. У јулу минуле године просек је био 43 јединице по акцији, а ове само 28.

- Поново смо покренули кампању "Црвени крст - црвени тепих" како бисмо на овај начин подстакли људе да дају крв. Много пута смо до сада понављали да крв живот значи и да практично само три одсто грађана Србије обезбеђује потребну течност за 100 посто популације у земљи - истиче, за наш лист, Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије. - Настављамо са овом акцијом, а са нама су и наши познати стари волонтери, као и нови који свој лик и углед залажу за ову хуману ствар.

Фото: "Новости"

Глумац Ђорђе Крећа дао је крв

Да учини добро дело током дана, одлучила је и Марија З. са Звездаре, редовни давалац, која је до сада донирала крв више од 40 пута. Како је испричала нашим репортерима, током године два до три пута даје крв, а страх од заразе вирусом корона код ње не постоји јер се запослени из Института за трансфузију крви уредно придржавају свих превентивних мера заштите од ковида 19.

НАЈВЕРНИЈИ "СРЕДЊАЦИ"

РЕДОВНИ даваоци крви су углавном људи средњих година. Према подацима Црвеног крста Србије, просечан донатор има 38 година, стално је запослен и има породицу. Већину чине мушкарци (73,5%), док су даме мање заступљене (26,5). Млађи свет такође је хумани, а међу студентима је око 15 одсто давалаца.

ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ МЕЂУ ДАВАОЦИМА КРВИ

Међу 27 јавних личности из света спорта, културе и уметности који су се одазвали кампањи Црвеног крста Србије су писац и музичар Неле Карајлић, Аца Селтик фронтмен "Ортодокс Келтса", радио водитељ Драган Илић, глумци Игор Ђорђевић, Весна Чипчић, Анђелка Прпић, певачи Сергеј Ћетковић и Саша Ковачевић, као и спортисти Вања Грбић и Гојко Пијетловић.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)