УПИС У БЕОГРАДСКЕ ВРТИЋЕ: Због одласка код приватника написана 2.041 одбијеница

Б. Борисављевић

понедељак, 03. 08. 2020. у 16:30

УПИС У БЕОГРАДСКЕ ВРТИЋЕ: Због одласка код приватника написана 2.041 одбијеница

Фото Тањуг, Беоинфо

ПРЕДШКОЛСКЕ установе издале су 2.041 одбијеницу родитељима, чији малишани нису примљени у државна обданишта, сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечју заштиту.

Највише потврда "написала је" ПУ "11. април" у Новом Београду, док у Старом граду, Сопоту и Барајеву, није било захтева на основу којих се остварује право на дотиран боравак у приватним предшколским установама. Скупштина града је, прошле недеље, верификовала одлуку о наставку субвенционисаног боравка у приватним вртићима.

Нови Београд следи Чукарица, где је издато 265 потврда да није било места у државним обдаништима, потом Палилула са 255, Звездара - 250, Земун - 244, Вождовац - 240, Врачар - 127. У Раковици је било било 69 одбијеница, на Савском венцу и у Сурчину 12, Младеновцу 9, Обреновцу 56.

- Ово је пета година најдиректније помоћи родитељима који нису уписали децу у државне вртиће - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. - До сада смо родитељима на име субвенције уплатили 12 милијарди динара, а уз финансијску помоћ Града, тренутно 20.729 малишана борави у 411 приватних вртића. Ово није само помоћ родитељима. Економски домино ефекат одлуке је огроман. Данас имамо десет пута већи број приватних вртића у Београду, сваки носи нова радна места, порезе, посао за добављаче хране...

ИЗНАД УПИСНЕ КВОТЕ 2.000 МЕСТА

OД септембра у обданишта ћe кренути 14.587 новоуписаних малишана, што је близу 2.000 места више од уписне квоте. На прелиминарну ранг-листу поднето је 4.068 приговора, а прихваћено је 1.885 или 46,3 одсто. Установе које имају просторне и кадровске капацитете имају право на проширење капацитета за петину.

Ове године поднет је 20.251 захтев. Интересовање за државне вртиће је веће него лане, па су стигле 1.373 пријаве више. Највећи пораст интересовања за упис у државне вртиће бележи се у Новом Београду.

Престоница је већ испунила планирану квоту предвиђену планом Владе Србије да до 2025. године обухват деце предшколским образовањем буде 70 одсто. У последњих седам-осам година број малишана који су уписани и обданиште повећан је за 33.000, па тренутно у државним и приватним вртићима борави око 78.000 најмлађих. У наредном периоду биће пооштрена контрола долазности деце у приватна обданишта, јер су поједине установе пријављивањем већег броја присутне деце желеле да добију више новца из градске касе.

- Нашу жељу да помогнемо родитељима не сме нико да злоупотреби за развој приватног бизниса јер је то новац свих грађана и нећемо дозволити да се нерационално троши - истиче Гак. - Исплаћиваћемо субвенције две док има потребе за додатним местима, јер је наш коначи циљ који је реално достижан, остварив и коме тежимо - Београд без листе чекања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)