АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА КОНА: Београд је темпирана бомба!

Новости онлине

29. 07. 2020. у 11:14

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА КОНА: Београд је темпирана бомба!

Фото: Принтсцреен

ГОСТУЈУЋИ у јутарњем прогаму на РТС, др Предраг Кон говорио је о епидемиолошкој ситуацији у Србији.

Др Кон осврнуо се на случај преминуле труднице из Ниша, која је била суспектна на ковид-19. У овој установи до сада су преминуле две породиље.

- Мора се видети како се то дешава свуда у свету. Ми труднице нисмо дефинисали као посебно ризичне, код грипа је било дефинисано. Пет трудница са озбиљним стањем нисмо имали у првом удару. То треба пратити и видети.

- Посебно треба с друге стране нагласити, као што је речено, да сама инфекција се може десити сваком, а последице изгледа немају стриктног правила - истакао је др Кон и додао.

"Крива се полако спушта, Београд је темпирана бомба"

Он је додао да се крива полако почиње да се спушта, али реч је минималним померањима.

- Спушта се већ две недеље, али је то толико мало да не бисмо смели да говоримо да је то спуштање… Београд је темпирана бомба и биће све док траје пандемија - рекао је Предраг Кон.

Кон је рекао да то што сада крива попушта, не значи да ће бити трајно спуштање.

- И када се будемо спустили то није тренутак да је престала епидемија - истакао је.

Кон је рекао да је велики проблем то што када Београђани чују да је стабилизација, одмах почну да се понашају као да је све прошло.

- Мој посао је да то објасним да то не сме да се деси, имали смо једно опуштање и ево докле је то довело - истакао је Кон.

Фото: Танјуг

Да ли ће бити рестриктивних мера?

Он је коментарисао и да ли би поново могле да буду уведене рестриктивне мере, а рекао је да је то могуће само ако имамо ванредно стање.

- Никада ми нисмо имали овакве мере, у нашој историји никад нисмо користили маске да зауставимо вирус. Имамо ситуацију у којој смо се одредили да нећемо рестриктивне мере - истакао је Кон.

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Analiticar Suspektnih Pojava

29.07.2020. 11:25

Значи овако... Кинеско искуство каже да нема лечења код куће, него да се, и асимптоматски случајеви, и они благи, лече у болницама, које су више спаваонице са забавним садржајем - ми то не радимо тако. Искуство из Кине и са Новог Зеланда каже да треба да постоје карантини, како погранични, тако и они у земљи, тамо где је карантин у земљи потребан - ни то не радимо. На Новом Зеланду маске су необавезне - код нас су обавезне, то јест, и ово радимо контра. Дакле, радимо прилично контра од оних који су тренутно у свету најуспешнији у сузбијању короне. Има још примера за то наше контра од оних који су најбољи, али и ово је довољно да се схвати зашто пролазимо како пролазимо, и тек ће да прођемо, ако не прихватимо исуства оних који умеју. Нарочито маске као средство на основу непроверене вести о 1% преноса при општем маскирању, или у најмању руку недовољно проверене... Да је некоме пало на памет године 1972. да не треба карантин за контакте, а у време великих богиња, него да смо се шеткали около наоколо са тим епохалним открићем о 1% са маскама, сада бисмо сви били рошави од великих богиња, они међу нама који би преживели. Најзад, зашто је потребно да вакцина прође невероватно строге и детаљне провере? Биће да је то зато што се не сме наудити, а по Хипократовој заклетви. А откад то лекар може да саветује некоме да се зарази са вероватноћом од 1%, под свиме већ познатим околностима, па чак није ни проверено да ли је заиста 1%, а и да је то тачно, шта бива са Хипократовом заклетвом у овом контексту?

Amarcord

29.07.2020. 11:42

@Analiticar Suspektnih Pojava - Имали смо мо и болнице за асимптоматсеке случајеве па су их "слободни медији" називали "концентрационим логорима" . Имали смо и "вечерњи карантин" па су "слободни и свесни" лупали у посуђе јер "знају да се брину о себи" . Дакле није овде питање мера ни питање стручности већ распојасаности и неодговорности народа који више верује "Цацики из Милана која има мужа, који има кума чији је друг лекар..." него и једном нашем стручњаку! Грозни смо ми Срби увек на своју штету!

Nezavisni

29.07.2020. 12:36

@Analiticar Suspektnih Pojava - Хвала богу колико имамо доктор, правника , судија итд. у нашој лепој Србији. Сви су паметни и сви знају шта треба да се уради. Почињем да мрзим самог себе зашто живим у земљи толико паметних људи а ја то нисам. Стварно вам завидим на свестраности и образованости. Молим вас да решите проблем ове напасти од вируса и учините ме поносним припадником овог народа.

dr Milan Lekić

29.07.2020. 11:40

У Србији је у току велики пројекат СЗО "Солидарност" (?), који траје дванаест месеци. Испитује се ефикасност нелиценцираних потенцијалних лекова против коронавируса на све старосне групе, а до краја године тестираће се и прве вакцине (немачка са "вектором- вирус малих богиња" којим ће бити вакциниосана српчад, и кинеска). "Србија ће дати велики допринос борби против невидљивог вируса" свих годишњих доба, који од јуче напада и новорођенчад, али и даље нема афинитет према мигрантској и ромској популацији - за разлику од немачке гдје је ситуација обрнута. Колега Кон, као и министар здравља све ово добро знају, а о чему и како они говоре од априла ове и шта ћемо од њих ћути до априла следеће године може се већ сада наслутити. Маске које се купују се морају провући кроз 70% алкохол и осушити и онда користити у затвореним јавним просторима, у међувремену...