"ОЧИШЋЕНЕ" А ПОД ЗАШТИТОМ: Завод за заштиту споменика нуди помоћ да се комплетно среде све скулптуре поред Саве

С. В.

24. 07. 2020. у 08:42

ПОСЛЕ акције ЈКП "Зеленило" на Савском кеју, када су три мермерне скулптуре које се налазе код Сајмишта прекречене белом бојом, огласио се Завод за заштиту споменика културе града Београда.

ОЧИШЋЕНЕ А ПОД ЗАШТИТОМ: Завод за заштиту споменика нуди помоћ да се комплетно среде све скулптуре поред Саве

"Корабља", рад вајара Веније Вучинића Туринског / Фото К. Михајловић

Како је речено за "Новости", Завод "није издавао услове за предузимање мера техничке заштите и сагласности за ове интервенције, али ће пружити сву неопходну стручну помоћ да се фигуре врате у првобитно стање".

Наш лист је претходних дана писао о "чишћењу" и кречењу мермерних фигура "Корабља" вајара Веније Вучинића Туринског, "Две главе 2" Ђорђије Црнчевића и "Еманципације форме" Ане Бешлић, које су на потезу између Бранковог моста и Газеле постављене пре четири деценије. У Заводу су нам рекли да се три фигуре налазе у оквиру целине "Приобална зона Новог Београда" која ужива статус претходне заштите.

- Сходно одредбама Одлуке о подизању и одржавању споменика и скулптуралних дела на територији Града Београда, споменици који уживају заштиту у складу са Законом о културним добрима одржавају се по програму заштите непокретних културних добара, а у складу са приоритетима и степеном оштећења споменика - кажу у Заводу.

 Фото К. Михајловић

Како нам је пре неколико дана потврђено из "Зеленила", ова интервенција обављена је приликом уређења зелених површина на овом делу кеја у фебруару, на иницијативу Олимпијског савеза Србије, Амбасаде Јапана и Града Београда, у сусрет Олимпијским играма које је требало да буду одржане у Токију овог лета. Како су навели, скулптуре су биле прекривене графитима, због тога су "сређене".

- Ради стицања опште слике уређености овог простора, ЈКП "Зеленило" извршило је прекривање графита, тачније минималну корекцију прикривања графита који су пружили не само скулптуре, већ изглед читаве површине - саопштили су у предузећу. - Никаква штета на скулптурама није причињена.

У претходним текстовима које су "Новости" објавиле, није било нагађања да ли је на делима причињена штета, већ је скренута пажња да се скулптуре одржавају на неадекватан начин, без стручног надзора и конзерватора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)