СМРАД СЕ ШИРИ БЕОГРАДОМ: Ево шта кажу надлежни о овој ситуацији

С. Видачковић

17. 07. 2020. у 15:12

НЕПРИЈАТАН мирис који подсећа на фекалије већ неколико дана осећа се у готово сваком делу Београда.

СМРАД СЕ ШИРИ БЕОГРАДОМ: Ево шта кажу надлежни о овој ситуацији

Фото: В. Данилов

Као и сваке године у ово доба, суграђани који живе у Новом Београду, Миријеву и Вишњичкој бањи имају највише притужби на смрад. Надлежни из Градског завода за јавно здравље објашњавају да је ова појава редовна у летњим месецима, због повлачења водостаја, али да такав ваздух није нимало штетан по здравље суграђана.

Према речима др Андреја Шоштарића из ГЗзЈЗ, претходних дана није било повећавања загађујућих материја у ваздуху над Београдом, а смрад на који се жале суграђани карактеристичан је за ово доба године.

- Увек се у летњим месецима, јулу а поготово августу јављају непријатни мириси који највероватније потичу од распадања органских материја, које су свуда око нас - каже др Шоштарић.

Током лета, водостај река опада, а с обзиром на то да Град још увек нема постројење за прераду отпадних вода, све те органске материје које се изливају у реке остају у приобаљу.

Ту су изложене сунцу и високом температурама, распадају се, што за последицу има емитовање таквог мириса. Он јесте непријатан, али није загађујућ и ни на који начин не може да угрози наше здравље, само нам утиче на комфор.

Он истиче да ће се ова појава трајно решити када Град изгради фабрике за прераду отпадних вода, чиме ће бити проблем бити трајно решен. До тада, наводи Шоштарић, морамо да научимо да живимо с тим јер се смрад шири сваке године у исто време.

- Ми из Градског завода свакодневно пратимо квалитет ваздуха на више од 30 мерних места широм престонице. Пажљиво смо пратили резултате у последња два дана и видели смо да није било пораста ниједне загађујуће материје. Нема разлога за страх, то је мирис који не траје дуго и морамо да се стрпимо док не нестане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)