ШТА ЈЕ УТИЦАЛО НА ПОВЕЋАН БРОЈ КОМАРАЦА У БЕОГРАДУ: Највише их има на Палилули, а ово је план за сузбијање

Ј.Динчић

14. 07. 2020. у 11:50 >> 11:50

ПРОМЕНЉИВО време у претходним данима, смене сунца и облака, као и висока влажност ваздуха створили су идеалне услове за инвазију комараца коју грађани увелико осећају.

ШТА ЈЕ УТИЦАЛО НА ПОВЕЋАН БРОЈ КОМАРАЦА У БЕОГРАДУ: Највише их има на Палилули, а ово је план за сузбијање

Фото А.Стевановић

Стручњаци тврде да су повећане количине падавина током јуна на територији престонице допринеле размножавању ларви речних комараца, из рода едес. Иако ова врста инсеката није преносилац заразних болести, њихова основна карактеристика је да нападају људе и убадају током дана. Ако буде потребе, против комараца деловаће се и из ваздуха, и то у ненасељеним деловима.

Борбу против комараца од ове сезоне води Градска чистоћа после дугогодишње "стратегије" Завода за биоциде. "Чистоћа", као и Завод претходних година, спроводе третмане запрашивања са земље. И једни и други спомињу Београђанима познату аргументацију да Европска унија не препоручује запрашивање из ваздуха, које наводно штети пчелама. Грађани су, иначе, уверени да је уништавање из ваздуха без премца, али се годинама не организује осим изузетно као прошле године, и то само један дан.

- Све даље активности везане за ову врсту третмана зависиће од бројности одраслих форми комараца у наредном периоду - објашњавају у ЈКП "Градска чистоћа". - Уколико буде било потребе, предложиће се сузбијање одраслих форми комараца из ваздуха, али ће акценат приликом ових третмана бити искључиво изнад ненасељених делова града.

СУЗБИЈАЊЕ ОД МАЈА

ЕКИПЕ ЈКП "Градска чистоћа" кренуле су још у мају са третманима сузбијања комараца уређајима са земље. Третмани се спроводе уређајима за хладно замагљивање и уређајима за термално замагљивање. До сада је урађено укупно 52.000 хектара, од чега 28.000 хектара хладним замагљивањем и 24.000 хектара термалним замагљивањем на територији свих 17 градских општина.

У "Чистоћи" објашњавају да је бројност комараца иста као и сваке године. Једина разлика је што су се досадни инсекти уместо постепено од априла, када је почетак њихове сезоне, ове године појавили нешто касније. Такође, њихова сезона преклопила се са активношћу такозваног кућног комарца који је доминантан у овом периоду године. Посебно су активни у близини река и у шумама.

- Услед повећане количине падавина током јуна дошло је до појаве привремених водених површина у шумама - објашњавају стручњаци. - Таква станишта погодују развоју ларви шумских, односно речних комараца, што је условило повећање њихове бројности у протеклих десет дана.

Фото Приватна архива

Речне врсте комараца карактеристичне су и по томе што могу да прелете раздаљину и по десет километара, тако да са леве обале Дунава, где им је легло, без проблема прелете на новобеоградску и земунску страну. Засад, највише комараца има на Палилули, дуж леве обале Дунава, као и у насељима на општинама Сурчин, Земун и Гроцка. Али и у централним градским општинама на Старом граду и Врачару.

Сузбиjaњe кoмaрaцa плaнирa се прeмa прeтхoднo извршeнoм мoнитoрингу. Приoритeти се дajу лoкaциjaмa нa кojимa je зaбeлeжeн вeлики брoj инсеката. Третмани сузбијања тренутно су усмерени на делове града уз Саву и Дунав, насипе, шуме, парк-шуме, гробља, места која су погодна за развој комараца и природна станишта више врста комараца.

Такође, досадашњим анализама није забележено присуство вируса Западног Нила у испитиваним комарцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

СПОРТСКИ ЛЕТЊИ РАСПУСТ: Град ће и ове године организовати активан распуст за основце и средњошколце