ВИЛСОНОВИМ БУЛЕВАРОМ ОД ЈЕСЕНИ: Преостало 250 метара до спајања са Сајмом

Ш. Маровић

13. 07. 2020. у 09:38

У оквиру комплекса "Београд на води" у току је изградња Булевара Вудроа Вилсона, саобраћајнице дужине око два километра која ће спојити Карађорђеву улицу и Булевар војводе Мишића.

ВИЛСОНОВИМ БУЛЕВАРОМ ОД ЈЕСЕНИ: Преостало 250 метара до спајања са Сајмом

Будућа саобраћајница имаће шест трака / Фото З. Јовановић

Радницима "Миленијум тима" остало је још 250 метара како би леву траку улице спојили са једном од најфреквентнијих саобраћаница у граду, односно Булеваром војводе Мишића код Београдског сајма.

Средином новембра 2019. године у промет је пуштен први део Булевара од Карађорђеве улице до Улице Николаја Кравцова, која је такође тада отворена за саобраћај. Потом су неимари наставили са даљим уређењем, а комплетан посао би, према њиховим речима, могао бити завршен крајем септембра. Један од најсавременијих булевара у престоници биће најближа веза центра града са Сајмом и Адом Циганлијом.

- Тренутно се изводе радови на изградњи леве стране саобраћајнице и остало је око 250 метара како би она стигла до Булевара војводе Мишића и изашла на Београдски сајам - кажу, за "Новости", извођачи радова. - Затим почињемо са уређењем десне траке, где нас чека много више посла, а очекујемо и дозволу надлежних како би се посекло неколико стабала који се налазе на њеној траси.

Раније се могло чути да ће на укрштању два булевара бити направљен велики кружни ток, али ће по свему судећи бити постављени семафори који ће регулисати проток саобраћаја. Булевар Вудроа Вилсона биће дугачак више од два километра, широк четрдесет метара, са поплочаним тротоарима и бициклистичком стазом на левој страни између два дрвореда. Саобраћајница ће имати шест трака са разделним острвом у средини ширине пет метара. Булевар ће такође бити најбржа веза до новог тржног центра "Галерија", чије је отварање најављено за септембар.

 Фото З. Јовановић

- Тренутно је за излаз на Булевар војводе Мишића урађен привремени пролаз, док се не реализује комплетан пројекат - каже он. - Постављамо водоводне и канализационе цеви, кишну канализацију, систем за заливање, електро и телекомуникационе инсталације, као и гасовод. Тротоари и бициклистичке стазе раде се са леве стране, а почели смо и постављање асфалта, односно првог и другог слоја. Уколико временски услови дозволе, али и ситуација са вирусом корона, завршетак комплетног посла може се очекивати крајем септембра, када ће и овај део бити пуштен за саобраћај.

ТРОТОАРИ И ЛЕД РАСВЕТА

ВЕЛИКЕ жардињере за ново дрвеће скоро су завршене, али тренутна метеоролошка ситуација одложила је њихову садњу за август или септембар. Тротоари ће бити поплочани гранитним плочама са зеленим површинама и клупама за одмор, а биће уграђена и модерна ЛЕД расвета.

Поред дела Булевара код Београдског сајма, неимарима "Миленијум тима" остало је да уреде педесетак метара најмодерније саобраћајнице испод Газеле, пошто је тамо у току монтажа челичног гасовода дужине 500 метара и ширине Ф900, од Газеле до Савске улице. У уређењу Булевара прво је подлога замењена пешчаном, затим је постављен геотекстил, шљунак дебљине 50 центиметара, два слоја камена, а потом три слоја асфалта од девет, осам и пет центиметара.

- До пре неколико дана радили смо у пуном обиму и било је ангажовано око 150 људи, али ће нови талас вируса корона несумњиво смањити и наше капацитете - истичу на најактивнијем градилишту у престоници. - Број радника сигурно ће варирати наредних месец дана, али ћемо се трудити да радови због тога не испаштају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Nr

13.07.2020. 16:09

Колико наших великана и ратних јунака треба да носи називе улица, да не помињем булеваре, а ми ту некоме ко је у тренутку историје био нам наклоњен одајемо оволико признање. Ако хоћемо о странцима да причамо, више нас је задужио Арчибалд Рајс него овај бивши предсједник САД.

Miodrag iz Peći

26.07.2020. 09:53

@Nr - A čime nas je to zadužio Arčibalt Rajs zar time što nam je ukazao na naše mane? Ovi što bi da zamene ime bulevara su protiv najveće "Velike Srbije" čak veće od Dušanovog Carstva koje upravo Vudro sa sv. Nikolajem Romanovim "Nacrtao" i zbog tog greha (pored spočitavanja navodnog rasizma) nije u Srbiji i Beogradu poštovano njegovo ime i delo.

Nr

14.07.2020. 13:21

@Glas Razuma - Znam, tamo mi živi šura. Nebitna saobraćajnica između zgrada. Ovome cijeli bulevar od dva kilometra, a našoj herojini Milunki Savić u Beogradu samo ulica. To je za mene sramota, najveća! Ali nam se sve ovo i dešava što smo ovakvi!

veselnik

15.07.2020. 02:43

"Jedan od najsavremenijih bulevara u prestonici biće najbliža veza centra grada sa Sajmom i Adom Ciganlijom." Od Beograda na vodi? I zar taj bulevar nije vec jednom otvoren? Ili je to bilo u nekoj stranackoj kampanji?

Zeljko

19.07.2020. 19:07

Ne svidja mi se ova ideja o postavljanju semafora, ne razumem zasto se uporno izbegavaju kruzni tokovi koji su po svim mogucim parametrima bezbedniji, omogucavaju veci protok saobracaja i krace zadrzavanje u raskrsnici. Siguran sam da ce se tu stvarati uzasne guzve.