Београдске приче: Стил и изглед старог града (ФОТО)

Зоран НИКОЛИЋ

среда, 17. 06. 2020. у 18:51

Београдске приче: Стил и изглед старог града (ФОТО)

Фото: Новости архива

Београд је тридесетих година прошлог века носио печат препознатљивости и стила који је допирао из различитих европских центара културе и моде. Они који су се бавили историјом кажу да је тих година главни град носио обрисе елеганције које још дуго није повратио.

Економски процват је доносио и технолошке новитете, тако да су штампа и радио били носиоци информисања и забаве. Ноћни живот је био буран, али и елегантан, позориште и угледни хотели и ресторани увек пуни.

Неколико фотографија враћа нас у то доба, када су на Теразијама биле даме у тадашњим најактуелнијим моделима, а конфекцијски вид облачења полако је почео да прети искусним кројачима и њиховим салонима. Дотадашњи "шик" било је када кројач сашије муштерији одело по мери, тако да није било дилеме да ли ће му савршено пристајати.

Са друге стране, конфекцијско облачење стизало је из великих модних центара, што није никако било занемарљиво. За сваког је постојао модел и величина, и овај вид праћења моде полако је потискивао старе занатлије.

Фото: Новости архива

Tekst potpisa

Шешири и капе били су саставни део гардеробе, тако да још дуго Београђани нису гологлави излазили на улицу, и то је могло да буде протумачено као једна врста неуредности или некулутуре.

Опет, велике славе и празници подразумевали су вашаре, на којима су многи износили најшаренију робу.

Фото: Новости архива

Tekst potpisa

Оваквим скуповима највише су се радовали малишани, које је чекало кандирано воће, лицидерска срца и безброј поклона осимшљених за њихову радост.

Иако је прошло девет деценија од тог доба, многи трендови нису се значајно променили. И даље је важно прошетати Теразијама елегантно обучен, толико да пажња суграђана не изостане.

Фото: Новости архива

Tekst potpisa

У Музеју науке и технике се чува специјална направа која је још 1926. године била намењена брзој изради фотографија. Ова машина била је постављена на Теразијама и за ситан новац корисник је могао брзо да направи снимак. То је веома узнемирило тадашње власнике фотографских радњи, јер су се уплашили да им ова, "злослутна" машина не украде муштерије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)