ПРИГОВОРИ ЈОШ СУТРА: Истиче рок за подношење жалби на прелиминарну листу за упис у вртиће

Б. Борисављевић

18. 06. 2024. у 16:56

РОК за подношење приговора на прелиминарне ранг-листе за упис у вртиће истиче сутра. На конкурсу је поднето око 18.000 захтева, а места има за више од 14.000 малишана. Највећа гужва је у вртићима на Вождовцу и у Земуну. Коначне ранг-листе биће обајвљене до почетка јула.

ПРИГОВОРИ ЈОШ СУТРА: Истиче рок за подношење жалби на прелиминарну листу за упис у вртиће

Фото Н. Живановић

Према речима Александре Чамагић, секретарке за образовање и дечју заштиту, динамика конкурса предвиђа да уписне комисије разматрају жалбе родитеља од 20. до 28. јуна. Већ по традицији, највише пријава било је за вртиће на Новом Београду и Палилули, док је највеће интересовање за упис деце у односу на број слободних места на општинама Вождовац и Земун.

Она је додала да посебно радује чињеница да су сва деца која су конкурисала у четири београдске општине и уписана у жељене вртиће, што је резултат проширивања капацитета и отварања нових државних вртића. Чамагићева је истакла да никад нису била већа издвајања за субвенционисање боравка деце у приватним вртићима.

- Током лета ћемо урадити анализу пристиглих пријава и где има потребе за додатним проширењем капацитета можемо одобрити проширење листа за 20 одсто - каже Чамагићева. - Град, као оснивач предшколских установа, има на то право по закону, наравно, под условом да установа има просторних и кадровских капацитета.

ОДБИЈЕНИЦЕ

РОДИТЕЉИ малишана који не буду уписани у државни вртић могу узети одбијеницу са којом конкуришу у приватну предшколску установу уз субвенцију Града, која износи 33.000 динара, колико је економска цена боравка у градским обдаништима. Боравак око 58.000 деце у државним вртићима је бесплатан. Приватне предшколске установе похађа више од 22.000 малишана.

Прошле године су, на конкурс за упис у београдске вртиће, стигле 4.773 жалбе родитеља. Након разматрања приговора, у 17 предшколских установа позитивно су решене 1.922 жалбе. Највише је било поднето Предшколској установи "Др Симо Милошевић" у Земуну - 636, следи "ПУ "Чика Јова Змај" на Вождовцу - 597 и Звездара - 588. У Сопоту није било незадовољних родитеља, док је на Савском венцу била 31 жалба. Највише позитивно решених приговора било је на Вождовцу - 298.

Пракса је показала да, у просеку, око 40 одсто притужби буде прихваћено. Разлог за подношење приговора у већини случајева је због тога што дете није уписано у вртић или је распоређено у установу која родитељима не одговара и није била прва на списку. Уколико је то неопходно, уписне комисије које одлучују о приговорима могу да траже од родитеља да накнадно документују приоритет. Они чија деца буду испод црте на листи за жељени државни вртић моћи ће да их, уз одбијеницу, упишу у приватне вртиће, уз субвенцију Града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ПРЕ три дана авион Пипер ПА-24 регистарских ознака УР-ОТФ ушао је у хрватски ваздушни простор 21. јула у 10.51 часова (координисано светско време) на висини од 2.134 метра и после неколико покушаја није успостављена двосмерна радио веза са њим.

24. 07. 2024. у 22:05

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

Шта доноси нова Samsung Galaxy Z серија уређаја?