КОМУНАЛНА МИЛИЦИЈА КОНТРОЛИСАЛА ПЛАЋАЊЕ КАРАТА У ПРЕВОЗУ: Кажњено 12.639 путника

Ш.М.

22. 05. 2024. у 16:45

КОМУНАЛНИ милиционари од 1. јануара до 15. маја ове године написали су чак 12.639 прекршајних налога због вожње без важеће путне исправе, односно карте.

КОМУНАЛНА МИЛИЦИЈА КОНТРОЛИСАЛА ПЛАЋАЊЕ КАРАТА У ПРЕВОЗУ: Кажњено 12.639 путника

Фото: D. Milovanović

"Бели" су контролу возила јавног превоза преузели у мају прошле године од турске фирме "Кенткарт", са којом је град једнострано раскинуо уговор.

Првих неколико месеци "бели" су углавном служили као помоћ грађанима, односно упућивали су их како да користе апликацију за плаћање карте, као и где их све могу набавити у папирној форми. После тога кренула је озбиљнија контрола, након чега су путницима почеле да стижу и прве казне.

- Комунална милиција у складу са прописима, као и у складу са Одлуком о јавном линијском превозу, којом се прописује начин организовања, услови обављања и услови коришћења и у складу са Правилником о тарифном систему контролише путнике - кажу за "Новости" у Секретаријату за инспекцију, надзор и комуникацију. - Одлуком се уређује тарифни систем, подручје његове примене, врсте карата, наплата и продаја карата, категорије корисника и услови коришћења услуге превоза, контрола путника и издавање возних исправа у превозу. Након извршеног увида у евиденције које води по службеној дужности, утврђено је да је комунална милиција у периоду од 1. јануара до 14. маја, издала укупно 12.639 прекршајних налога, због вожње без важеће исправе.

Град је приликом оснивања новог јавног предузећа "Наплата превозне услуге Београд" понудио контролорима "Кенткарта" да пређу у ово предузеће, што је већина њих и урадила.

- Они који се приликом контроле затекну у возилу или у резервисаном простору, дужни су да контролору или комуналном милиционару покажу возну исправу, односно возну карту - кажу. - Уколико путник одбије да покаже возну исправу сматра се да не поседује важећу карту. Ако нема карту, путник је дужан да контролору пружи податке о свом идентитету, након чега ће му се издати прекршајни налог у складу са законом.

По џепу 5.000 динара

УКОЛИКО комунални милиционер, односно "бели", у возилу јавног превоза затекне путника без карте казна је 5.000 динара. Она може бити дупло мања уколико се сума плати у року од осам дана. Ипак, оно што је новина јесте да нема заустављања аутобуса, већ путник може да настави вожњу до крајње дестинације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА ОДЛЕПИЛА ЗА СРБИНОМ: Милан Тарот распаметио Британију због ЕУРО 2024! Он је наследник Нострадамуса!