ЗА ПРОТЕКЛИХ ГОДИНУ ДАНА КОМУНАЛНИ МИЛИЦИОНАРИ НАПИСАЛИ 7.000 ПРИЈАВА ЗА ПАРКИРАЊЕ, КАО И 1.000 ЗА БУКУ: "Бели" у сто станица

Ш.Маровић

09. 04. 2024. у 12:58

КОМУНАЛНИ милиционари, односно "бели" су у протеклих 12 месеци написали око 7.000 пријава за паркирање, као и 1.000 за буку. "Бели" од скоро имају и своје пунктове у граду, а циљ у наредном периоду је да их буде више, посебно у близини школа.

ЗА ПРОТЕКЛИХ ГОДИНУ ДАНА КОМУНАЛНИ МИЛИЦИОНАРИ НАПИСАЛИ 7.000 ПРИЈАВА ЗА ПАРКИРАЊЕ, КАО И 1.000 ЗА БУКУ: Бели у сто станица

Фото: D. Milovanović

Према речима милицонара Александра Живковића, током прошле недеље, од 42.000 путника које су успели да преконтролишу у возилима јавног превоза, њих око 100 није имало купљену карту. Прва две месеца по уласку у градске аутобусе само су упозоравали путнике, али и помагали како да купе карту, да би затим почели и да кажњавају оне који је нису имали.

- Пишемо прекршајне налоге, али то не прође увек баш тако мирно - каже Живковић. - Постоје оне ситуације у којима поједини суграђани не желе да плате карту, нити да комуницирају са нама. Али, они су у прекршају и по закону су дужни да нам покажу свој идентификациони документ, да дају личну карту или пасош на увид. То је једнини начин да се сачини прекршајни налог. Уколико то не ураде, одоводимо их у најближу полицијску испоставу због завршетка поступка до краја.

Током радног дана "бели" се сусрећу са различитим ситуацијама, а како истичу, ту су првенствено како би помогли и едуковали грађане, али и туристе који се запуте у престоницу.

- Помажемо странцима који се налазе у граду и не могу да се снађу, као и онима којима је потребна лекарска помоћ - истиче Александра Стојановић. - Едукујемо и путнике како да пошаљу СМС поруку за куповину карте. Нисмо ту само због репресивних мера, већ смо пријатељи грађана.

Комунални милиционари требало би да добију више од 100 пунктова широм града, који ће им првенствено помоћи да доста брже и ефикасније обављају посао, посебно у близини основних и средњих школа.

- Циљ је да на тај начин буду умрежени не само органи комуналне милиције, него и МУП због безбедности грађана - појашњава секретарка Секретаријата за инспекцију, надзор и комуникацију Соња Божовић. - Свака школа ће бити повезана са станицом, где ћемо моћи правовремено да реагујемо и обавестимо полицију уколико је нешто из њихове надлежности, а уколико је из наше, да превентивно реагујемо.

Дуг списак задужења

ОВЛАШЊЕЊА "белих" регулисана су Законом о комуналној милицији. Дуг је списак њихових задужења, а осим превоза, буке и паркинга контролишу јавне површине, обале река, паркове, радно време, таксисте, али могу да буду и спасиоци у елементарним непогодама. Од 220 нових комуналних милиционара, који су запослени у претходном периоду, неки су још на обуци, а у плану су и нови конкурси.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ШТА ЋЕ РЕЋИ РУСИ? Скандалозно извињење репрезентативца Албаније који је простачки вређао Србију