ДУПЛИ УЏБЕНИЦИ ЗА ПОСЕБНЕ КАТЕГОРИЈЕ: Комплете бесплатних књига бираће школе

Б.Борисављевић

25. 03. 2023. у 15:52

ОСНОВНЕ и средње школе ће бирати уџбенике из којих ће њихови ђаци учити, а новац за бесплатне комплете ће бити уплаћен изабраним издавачима за тачно одређени број деце, саопштено је из Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Како је раније одлучено, Град ће, од 1. септембра, обезбедити бесплатне уџбенике за све београдске ђаке.

ДУПЛИ УЏБЕНИЦИ ЗА ПОСЕБНЕ КАТЕГОРИЈЕ: Комплете бесплатних књига бираће школе

Фото Н. Живановић

- Министарство просвете није било заинтересовано да се договоримо, па да за децу из социјално угрожених породица и других категорија којима су они до сада давали уџбенике не трошимо новац и ми и они. Због тога ће те породице добити дупле уџбенике и од ресорног министарства и од Града Београда - наводи се у саопштењу.

Из градске касе би за куповину школских књига требало да буде издвојено од 16 до 20 милиона евра, како је раније најављивао први човек престонице. Потребно је и расписати јавну набавку за куповину  уџбеника која, показала је пракса, може потрајати и дуже него што је првобитно планирано.

 

ВИШЕ ОД 200.000 КОМПЛЕТА

У престоници, основне и средње школе похађа 230.000 ученика, колико ће и бити набављено комплета уџбеника. У више од 500 образовних установа ради око 22.000 запослених.

У Београду ради 288 основних и средњих школа. Од 201 основне школе - 166 су редовне основне, 14 је специјалних, 15 уметничких и пет за основно образовање одраслих. Од 87 средњих школа - 51 је стручна школа, 21 гимназија, девет музичких, једна уметничка и пет специјалних средњих школа.

Ни у школама ништа не знају, нити их је било ко обавестио о процедури набавке уџбеника. Ове године се бирају нови уџбеници за први и пети разред основне школе, као и за предмете Техника и технологија у седмом и осмом разреду и информатика и рачунарство у осмом разреду. За све остале разреде важе раније изабрани уџбеници, тако да издавачи већ имају обезбеђено тржиште.

Нејасно је и да ли ће ђаци добити само основне уџбенике или све. Досадашња пракса је да школараци који имају право на бесплатне књиге, у комплету не добијају уџбенике за стране језике, радне свеске, збирке, приручнике, па се очекује да таква пракса буде настављена.

О новим уџбеницима се прво изјшњавају активи наставника за одређени предмет. Они дају препоруку Наставничком већу, које доноси одлуку из којих уџбеника ће деца учити, а Савет родитеља се само информише.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МРТВА ЦЕЛА ПОРОДИЦА: Тела пронађена у стану - детаљи ужаса у Панчеву