МУКЕ ЗА БЕОГРАЂАНЕ КОЈИ ПАТЕ ОД АЛЕРГИЈА: Ове биљке су почеле да цветају!

В.Н.

05. 03. 2023. у 07:27

У ваздуху се могже наћи полен леске, јове, јасена, тисе, чемпреса, бреста, а креће на осунчанијим местима цвета и бреза , највећа опасност алергичним особама.

МУКЕ ЗА БЕОГРАЂАНЕ КОЈИ ПАТЕ ОД АЛЕРГИЈА: Ове биљке су почеле да цветају!

Фото Shutterstock

Неповољне временске прилике на кратко су пресекле емитовање полена у ваздуху, али са првим повећањем температура очекују се проблеми са алергијама, рекла је Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена - Агенција за заштиту животне средине. Она је указала да се Београђани јављају ових дана и осећају карактеристичне симптоме алергија - свраб очију и цурење из носа.

- Мало су нас спасиле временске прилике, па се ваздух очистио услед падавина, а са првим лепим викендом очекујемо још веће емитовање полена у ваздуху - рекла је Митровић.

Према њеним речима, са првим данима фебруара кренули су полени на читавој територији Србије и у Београду.

- Присуто је преко девет алергених поленових зрна. Међу првима је полен леске, ту је јова, јасен, тиса и чемпреси, брест, а креће на осунчанијим местима да цвета и бреза и у овом периоду њено зрно представља највећу опасност алергичним особама - додала је Митровићева.

Она је навела да се на апликацији Агенције може пратити 26 мерних места на територији Србије и у том смислу особе могу да ускладе своје кретање како би видели где је концентрација мања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УСРЕД ЛОНДОНА: Тито пред масом проговорио енглески - Британија још памти Титов говор (ВИДЕО)