ЗБОГОМ БУС ПЛУСУ: И званично потврђено - раскинут уговор са турском фирмом, Шапић позвао раднике "Кенткарта" да пређу у ново предузеће

Ш.М.

21. 02. 2023. у 17:54

НА данашњој седници Скупштине града одборници су гласали за предлогу да се са турском фирмом "Кенткарт" раскине уговор и наплату карата у јавном превозу преузме новоосновано предузеће "Наплата превозне услуге Београд".

ЗБОГОМ БУС ПЛУСУ: И званично потврђено - раскинут уговор са турском фирмом, Шапић позвао раднике Кенткарта да пређу у ново предузеће

Foto: D. Milovanović

Како је на данашњем заседању истакао градоначелник Александар Шапић, турска фирма и град споразумно су раскинули уговор, а сви они који буду то хтели могу да пређу у ново градско предузеће.

- Сва напалата и контрола карата прећи ће у руке Града Београда, где није била од 2011. године, када је и потписан уговор са приватним партнером - каже он. - Мислим да од овог момента креће нова ера у нашем јавном превозу, пошто ћемо коначно вратити ствари у наше руке, а такође већ спремамо неке кораке који нису никаква репресија. Штавише, потрудићемо се да људима буде лакше, да сами схвате значај вађења карата. Само у протеклих пар месеци, односно октобру, новембру и децембру прошле године, наплата карата је била далеко већа него у истом периоду 2021. Репресивних мера није било, што значи да Београђани разумеју кад им се нормално обратите.

Први човек престонице је истакао да град жели да преузме одговорност и за контролу и наплату карата, а тако ће се јасно знати у шта ће се улагати, па ће се онда самим тим радити и на побољшању превоза.

Foto: D. Milovanović

- Кенткарт је сам себе довео у позицију да им се више не исплати наплата карата, зато није ни било плаћања пенала - напомиње Шапић. - Ова фирма има за 50 одсто смањену наплату карата у односу на пре десет година, и не могу да узму више новца од онога што им је потребно за испуњење обавеза одржавања и плаћања контролора. Подсетићу да је наплата 2009. године била девет милијарди динара, па је пала на шест милијарди, а важно је узети и разлику у курсу евра тада и данас. Кенткарт може да остане партнер када је реч о одржавању система и они ће плаћати све запослене који се тиме баве, док ће контролорима бити понуђено да пређу под надлежност града. Видећемо да ли ће ово решење дозволити преговарачки поступак, или ће се ићи у јавну набавку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС ЈЕ ЗНАЧАЈАН ДРЖАВНИК И ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ: Препознајете ли политичара на слици из младости?