ПОСЛЕДЊИ ТЕСТОВИ У ЕНЕРГАНИ НА ОТПАД: Нова санитарна депонија у Винчи од јуна почиње да ради у пуном капацитету

С.В.

09. 02. 2023. у 05:00

ФИНАЛНА фаза тестирања енергане почела је у уторак, а ако не буде већих техничких проблема и ако дотад буду обезбеђене дозволе надлежних институција, у јуну би требало да почне да ради у пуном капацитету.

ПОСЛЕДЊИ ТЕСТОВИ У ЕНЕРГАНИ НА ОТПАД: Нова санитарна депонија у Винчи од јуна почиње да ради у пуном капацитету

БЕО ЧИСТА ЕНЕРГИЈА

Како за наш лист објашњавају из "Бео чисте енергије", сада се покреће рад свих система електране, сагорева се комунални отпад и почиње производња првих количина електричне и топлотне енергије.

Када се утврди да су сви системи исправни, цело постројење биће месец дана на тесту поузданости и на крају, када се представници Града увере у функционалност електране на отпад, почеће са редовним радом.

- Отпад који се већ налази на депонији неће се користити за сагоревање у електрани на отпад, већ искључиво нови комунални отпад који свакодневно довозе возила ЈКП "Градска чистића" - истичу за наш лист у "Бео чистој енергији". - Биће истоваран на депонију или у бункер у којем се депонује отпад који се користи као енергент у електрани.

Количине смећа су знатно веће него што се претпостављало, а уместо планираних 510.000 тона, прошле године овде је депоновано 625.000 тона отпада.

ОДЛОЖЕНО ЗБОГ ПРАЗНИКА

ИАКО се почетак "топлих проба" најављивао неколико пута, последњи пут 9. јануара, а прошле године се помињао новембар. Разлог пролонгирања датума је тај што је један број иностраних подизвођача и добављача каснио због продужених новогодишњих празника.

- По свему судећи, Београђани брже генеришу све више комуналног отпада, а издвајање компоненти које се могу поново искористити спорије напредује - кажу у овом предузећу. - Чак и када електрана на комунални отпад почне да ради у пуном капацитету и буде користила максимални 340.000 тона за производњу енергије, преостаће 285.000 тона да се одлаже на депонију уместо раније планираних 170.000 тона.

Стара депонија, на којој постоје клизишта и дубински пожари који тињају, још су проблем који је настао као последица вишедеценијског занемаривања. Следе захтевни радови на стабилизацији критичних делова тела депоније који подразумевају евакуацију процедних вода које су заробљене у телу депоније, гашења жаришта дубинских пожара и релокацију великих количина отпада, како би се изградиле косине које ће обезбедити стабилност. Радови на стабилизацији требало би да почну у другом кварталу ове године.

БОНУС ВИДЕО - ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ: Погледајте како изгледа подземна база иранског ратног ваздухопловства

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

УБЕЂИВАЛИ ГА ДА ЋЕ ПОКОЈНИЦА ДОЋИ ТОКОМ НОЋИ: Отац Предраг се нашалио са сељанима - и зарадио 100 евра