ОНЛАЈН НАСИЉЕ СТИЖЕ СА МРЕЖА: Пројекат "Препознавање и превенција злостављања деце" у ГО Земун

Д.Н.

31. 01. 2023. у 14:25

НАЈУЧЕСТАЛИЈЕ насиље над децом је - дигитално, јер су деца све чешће изложена дигиталним технологијама, а последице су непредвидиве. Према истраживању УНИЦЕФ-а, деца дневно проведу четири сата на интернету, док викендом тај број износи три сата више. Од 2020. године стопа виктимизације сајбер злостављања међу ученицима основих и средњих школа је највећа у историји.

ОНЛАЈН НАСИЉЕ СТИЖЕ СА МРЕЖА: Пројекат Препознавање и превенција злостављања деце  у ГО Земун

Илустрација

Већина, 75 одсто онлајн узнемиравања, подразумева малтретирање путем "Фејсбука". "Твитер" и "Инстаграм" заузели су друго место.

Ово је само део података до којег су дошли учесници међународног пројекта DARE2SEE - Усуди се да видиш "Препознавање знакова и превенција злостављања деце" започетог 2020. године који је тренутно у завршној фази. Суфинансиран је средствима Ерасмус+ програма Европске уније.

Циљ пројекта је био да се развије наставни материјал за препознавање насиља над децом у ваншколском и ванпредшколском окружењу, као и за поступање у случајевима сумње, с освртом на законску регулативу и постојеће протоколе.

Дефинисане су циљне групе у оквиру запослених у основним школама и предшколским установама, тако што су подељени у четири категорије: наставници, васпитачи, директори и стручни сарадници - психолози и педагози, који су и крајњи корисници програма.

Пројекат је регионалног карактера и у њему су учествовали: Педагошки факултет из Љубљане, као носилац пројекта и партнери на пројекту: Европска форензичка агенција из Београда, ОШ "Светозар Милетић из Земуна, Храбри телефон из Загреба и Дечји вртић Дрниш из Дрниша.

Резултати рада презентовани су недавно у ГО Земун, а осим званичника Општине, конференцији су присуствовали многобројни радници ангажовани у раду са децом.

УЧЕСНИЦИ ПРОЈЕКТА

На ПРОЈЕКТУ су радили доц. др Драган Мијовић, форензички психолог, директор за истраживање и развој, Европска агенција за форензику и доц. др Тања Каурин, ИТ експерт, Европска агенција за форензику.

Запослени ОШ "Светозар Милетић", из Земуна, као партнери на пројекту и посебно директорка Гордана Срећковић, педагог Јелена Тртица и психолог Анђелка Милићевић дали су велики допринос целокупном пројекту својим великим знањем стеченим у пракси. У делу пилот-обуке, осим школе, свој допринос су дали запослени ПУ "Нада Наумовић" из Крагујевца, а посебно директорка Милка Симић и њен Тим за заштиту од насиља, који је већ радио на сличним пројектима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ОТКРИВЕНО КОЈИ ЈЕ БИО АВИОН: У трагедији погинуо брачни пар