ОД СУТРА СКУПЉИ ВОДА И ГРЕЈАЊЕ: Нови ценовник услуга у два престоничка комунална предузећа званично ступа на снагу 1. фебруара

С. В.

31. 01. 2023. у 14:12

БЕОГРАЂАНИ ће од сутра плаћати скупље грејање и воду, а да су цене ових комуналних услуга "скочиле", осетиће када им почетком марта стигне рачун "Инфостана".

ОД СУТРА СКУПЉИ ВОДА И ГРЕЈАЊЕ: Нови ценовник услуга у два престоничка комунална предузећа званично ступа на снагу 1. фебруара

Фото: П. Милошевић

Првог фебруарског дана, грејање поскупљује за пет одсто, вода и канализација за 12,5 одсто. Одношење смећа је још од децембра увећано за 6,2 одсто.

Садашња цена грејања од 119,39 динара по квадрату (са ПДВ), коју плаћају суграђани који су у систему "Београдских електрана", од сутра ће бити 125,22 динара. Врло је вероватно да ово повећање није коначно те би, уколико поскупе енергенти, "Београдске електране" могле још једном да коригују цене до краја године, што су и најавиле у свом Програму пословања за 2023. На пример, месечни рачун за топле радијаторе у стану од 50 квадрата износи 5.969 динара, док би у фебруару требало да кошта за око 300 динара више, односно 6.261 динар.

Нови ценовник од сутра важи и у ЈКП "Београдски водовод и канализација". Вода из престоничких чесама, али и одвођење отпадних течности, те фиксна накнада за погонску спремност система биће скупљи за 12,5 одсто. Тако ће породица која потроши око 15 кубика воде месечно од фебруара добијати рачун "Инфостана" увећан за око 170 динара.

Још данас важи цена воде за домаћинства од 59,46 динара (са ПДВ) по кубику, док ће са увећањем бити 66,89 динара. Одвођење отпадних вода поскупљује са 24,04 на 27,04 динара по кубику. И за базене у оквиру спортско-рекреативних центара важиће исти износ као за домаћинства. За категорију "остали потрошачи" вода ће уместо досадашњих 98,40 од фебруара бити 110,69 динара по кубику, а одвођење отпадних течности које је досад коштало 52,96 биће 59,57 динара по кубику. Од октобра 2019. године на рачуне "Инфостана" уврштена је и фиксна накнада за погонску спремност система "Водовода", која ће са тренутних 130,68 поскупети на 147,02 динара за све категорије.

Како су "Вечерње новости" раније писале, ове одлуке усвојили су престонички одборници на седници Скупштине града, крајем децембра.

ЧИСТОЋА

Услуге ЈКП "Градска чистоћа" прве су поскупеле, а нови ценовник важи од 1. децембра, према којем је ставка "сакупљање и транспорт комуналног отпада" са 6,60 динара по квадрату "скочила" на седам.

Како су објаснили за наш лист у ЈКП "Градска чистоћа", и домаћинства која имају канте плаћаће око 263 динара више.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

НЕМОЈТЕ ДА ВАС ЛЕТО ИЗНЕНАДИ: На време резервишите своје место у неком од прелепих турских летовалишта