ШАПИЋ: Београд регионални центар воћарства, повртарства и виноградарства

Новости онлајн

26. 01. 2023. у 13:51

БЕОГРАД је у наредна три дана регионални центар и место окупљања свих оних који се баве воћарством, повртарством и виноградарством, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић на отварању четвртог сајма „Агро Белграде”, који окупља најзначајније представнике аграрних компанија и пољопривреднике из Србије и суседних земаља.

ШАПИЋ: Београд регионални центар воћарства, повртарства и виноградарства

Фото: Град Београд

Он је нагласио да је значајно то што ће у Београду страни купци склапати различите послове, тако ће се роба из Србије и региона пласирати на целокупно светско тржиште. Како је рекао, на тај начин подиже се и квалитет производње, уводе се нове технологије, повећавају се површине под засадима.

Градоначелник је истакао да је Град Београд суорганизатор овог сајма, те да на тај начин помаже најбољим пољопривредницима са територије града да се представе, остваре контакте и упознају се с новим технологијама које се користе у њиховој области.

Фото: Град Београд

– Београд има више од 153.000 хектара коришћеног пољопривредног земљишта и више од 30.000 пољопривредних газдинстава. Преко Секретаријата за пољопривреду уложили смо велика средства у развој производње хране с циљем да се она подигне на виши ниво како би била снажнија, конкурентнија и савременија. У односу на друге локалне самоуправе у Србији, Град Београд сваке године својим пољопривредницима даје највише бесповратних средстава. Предност су до сада увек имали млади људи који се баве пољопривредом и органском производњом. У односу на прошлу годину Град Београд је скоро дупло повећао подстицајна средства за младе пољопривреднике, док је укупан буџет за пољопривреду ове године повећан скоро три пута, што је још један од показатеља колико ову област сматрамо важном за читаво наше друштво – рекао је градоначелник Шапић.

Он је истакао да му је као градоначелнику изузетно драго што су се земље региона повезале управо у српској престоници с циљем да пронађу нова тржишта. Посебно је захвалио Холандији као земљи партнеру јер је у Београд довела компаније са најсавременијим технологијама како би своја искуства поделиле са нашим пољоприведним произвођачима.

Фото: Град Београд

Сајам је отворила министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Јелена Танасковић, а присутнима су се обратили министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Северне Македоније Љупчо Николовски, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе Владимир Јоковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, амбасадор Краљевине Холандије у Србији Јост Реинћес и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил.

Свечаности отварања четвртог сајма „Агро Белграде” присуствовали су чланови Градског већа и представници ресорног секретаријата. Након отварања сајма градоначелник Шапић обишао је штанд Града Београда – Секретаријата за пољопривреду.

„Аграр Белграде” одржава се на Београдском сајму од 26. до 28. јануара.

БОНУС ВИДЕО: Градоначелник Шапић и министар Удовичић дочекали Новака Ђоковића у Скупштини града

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

НОЋНА МОРА: Оставила је отворен прозор - у кревету је дочекао језив призор (ФОТО)