ШАРАН СКУП, ПАСТРМКА ЈЕФТИНИЈА: Цене рибе на пијацама скочиле и до 50 одсто у односу на претходну годину

А. З. Клисурић

10. 12. 2022. у 10:11 >> 12:34

БОЖИЋНИ пост је почео, а долази и време слава, па се на трпезама очекује риба, међутим цена им је у односу на прошлу годину порасла скоро за 50 одсто.

ШАРАН СКУП, ПАСТРМКА ЈЕФТИНИЈА: Цене рибе на пијацама скочиле и до 50 одсто у односу на претходну годину

Фото П. Милошевић

Домаћини најчешће пазаре шарана, ове године килограм свежег је око 700, док му је прошле године цена била око 400 динара!

Иако је некада пастрмка била скупља у односу на шарана, ове године је њена цена повољнија. Београђани у трговинским ланцима и рибарницама килограм могу купити по цени од 550 динара. Међутим, у рибарницама је очишћена пастрмка скупља за 100 динара, а они који не могу да испеку рибу то такође могу да добију у радњи, али ће за ово морати да издвоје додатних 200 динара.

Фото З. Кнежевић

Према речима трговаца, за више цене шарана одговорна је несташица, која се догодила због поремећаја процеса мрешћења. Прошле године било је 30 одсто мање рибе него 2020. године. Трговци очекују да ће се тржиште убрзо стабилизовати, па ће и цена бити нижа.

Табела Новости

- Славимо Светог Николу и увек спремамо шарана, међутим, скочила му је цена, па ћемо вероватно ове године узети мању количину - рекла нам је једна суграђанка. - За пастрмку треба на срећу издвојити нешто мање новца. Вероватно ћу купити неочишћену. Испећи ћу је у рерни, додаћу маринаду јер овако заиста буде укусна. Најбоље би било да комбинујем од свега помало, па ће и трпеза бити разнолика. Прошле године грађани су имали среће јер су у рибарницама могли да налете на акције, па су ове две врсте пазарили јефтиније. Од морских и скупљих врста често се купују бранцин и орада, прошле године цена им је била од 950 до 1.100 динара, сада се могу пазарити по скоро истим ценама. За филете лососа треба издвојити око 2.300 динара, а прошле године Београђани су могли да их пазаре по цени нижој од 2.000. Килограм ораде је 1.200 динара, а скуша је 950.

КУПУС И ЈАБУКЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ У ВРХУ ПОТРАЖЊЕ

НА некадашњем Кванташу током последње две недеље међу најтраженијим намирницама су купус и јабуке. У престоници га је све више, а осим на тезгама, може се пазарити и из камиона. Купус који је често на трпезама током хладнијих дана, на Велетржници је од 25 до 35 динара, док је на пијацама од 50 до 100.

Фото Н. Скендерија

Цена јабука зависи од сорте, а на градским тржницама је од 50 до 150 динара. На Велетржници је разнолика цена јабука, па тако килограм ајдареда износи 50-70, делишес је 60-80, најповољнији је глостер, а килограм је од 25 до 45 динара. Банане су тражене ових дана, на Велетржници је ова посластица од 140 до 170, а на пијацама од 150 до 250 динара.

Табела Новости

- Расте и промет јужног воћа, ове недеље стигла је и јапанска јабука - рекли су у Велетржници. - Сочна је и има пријатан укус. Ово воће је пореклом из Кине, а код нас стиже из Италије. Може се наћи по цени од 200 до 220 динара за килограм. Све је више и ораха у језгру као и сувих шљива. Како су рекли у Велетржници, осим овог воћа и поврћа, домаћице све више пазаре црни лук и шаргарепу. На некадашњем Кванташу црни лук се може пазарити по цени од 25 до 50 динара, док је на тезгама од 50 до 120. Шаргарепу Београђани на Кванташу могу купити по цени од 50 до 70 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... Стидећу се сина

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... "Стидећу се сина"

КРАЈЕМ осамдесетих, глумцу Небојши Бакочевићу предвиђали су велику каријеру. Талентом и изгледом освојио је љубитеље домаће кинематографије, али и срца припадница нежнијег пола.

28. 01. 2023. у 20:02

Коментари (3)

ТУЖНЕ ВЕСТИ У ДОМУ ГЛУМИЦЕ Вићентијевићева сломљена: Чувам те заувек, путуј