"НИЧИЈЕ" ЗГРАДЕ, НИЧИЈА И БРИГА: Ко сноси одговорност после избијања пожара у напуштеном хотелу

Ј. Г. Петровић

06. 12. 2022. у 08:50

ПОЖАРИ у напуштеним објектима у престоници нису реткост. Само месец дана након ватрене стихије у напуштеној згради у Булевару деспота Стефана, плануло је у хотелу "21. мај ДБМ холдинг" у Маричкој 14, те је ово само још једна у низу немилих ситуација.

НИЧИЈЕ ЗГРАДЕ, НИЧИЈА И БРИГА: Ко сноси одговорност после избијања пожара у напуштеном хотелу

Фото Танјуг

Узрок избијања пламена, у недељу увече, на петом спрату зграде у Раковици још увек није познат као ни да ли је у том тренутку било људи унутра. Срећом нико није повређен.

Ватрогасце је по доласку на терен "сачекао" већ разбуктали пламен, горело је неколико соба. Густ дим и мирис гарежи и паљевине, осетили су и житељи околних насеља. Пожар је локализован за око сат, а гасило га је осам ватрогасних возила са 28 ватрогасаца.

Као што су "Новости" већ писале, хотел је био у склопу чувене фабрике за производњу мотора за авионе и хеликоптере ДМБ. Последњи гости били су грађани угрожени од поплава 2014. године. Након њих хотел остаје празан, док је званично затворен 15. децембра 2015. године. Од тада, становници овог дела Раковице залажу се да се уклони и да се парцела паметније искористи, или пак само да се уређује и одржава околина објекта.

Ипак, у томе до данас нису успели.

Хотел ДМБ у Раковици, Фото приватна архива

У општини Раковица рекли су нам да је за одржавање хотела и његове околине задужен власник.

- Грађани нама никада нису упућивали пријаве у вези са објектом. Нико нас чак није ни обавестио да је дошло до пожара. Ми, иначе, помажемо угроженима на територији општине, када дође до ватрене стихије, али у вези са хотелом немамо ту могућност. Дуго се очекује да буде приватизован - рекли су у ГО Раковица.

У јулу је плануо кров три хале фабрике ИМТ у Новом Београду, када је неколико тинејџера боравило у кругу напуштеног погона и жаром од цигаре изазвало пожар. Почетком 2020. године у напуштеној згради "Срболека" у Сарајевској 82, такође, дошло је до пожара и тада је повређено шест особа које су упалиле ватру да се загреју али је пламен захватио разно смеће, папире и гардеробу. Крајем исте године, запалила се бивша библиотека "Чика Јова Змај" и кућа Лазе Лазаревића у Хиландарској 7, која је затворена од 2017. године.

Фото М. Анђела

Београдски ватрогасци често интервенишу у фабрикама, како у напуштеним, тако и у онима које су пуне радника. Бескућници траже уточиште у погонима на које је одавно стављен катанац, где довлаче старе ствари, одећу, пластику, смеће, што врло лако може да плане.

Када се заврши гашење, "станари" се врате у тај простор и наставе по старом, због чега исти напуштени индустријски објекти горе и по неколико пута годишње.

- Пожар може да изазове паљење новина, жар од цигаре, шибица, много је различитих ствари које могу да доведу до праве катастрофе - рекли су нам у Ватрогасном дому "Матица".

ЉУДСКИ ФАКТОР

У 95 одсто случајева узрок пожара буде људски фактор, преостало су елементарне непогоде.

- Због тога је Сектор за ванредне ситуације МУП покренуо кампању "Сачувајмо се од пожара". Људи погрешно рукују електричним уређајима, а морамо повећати свест о начину како се односимо према ватреној стихији кроз превентивно деловање - рекао је командант Ватрогасне бригаде Београда Милош Мајсторовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну