"НИЧИЈЕ" ЗГРАДЕ, НИЧИЈА И БРИГА: Ко сноси одговорност после избијања пожара у напуштеном хотелу

Ј. Г. Петровић

06. 12. 2022. у 08:50

ПОЖАРИ у напуштеним објектима у престоници нису реткост. Само месец дана након ватрене стихије у напуштеној згради у Булевару деспота Стефана, плануло је у хотелу "21. мај ДБМ холдинг" у Маричкој 14, те је ово само још једна у низу немилих ситуација.

НИЧИЈЕ ЗГРАДЕ, НИЧИЈА И БРИГА: Ко сноси одговорност после избијања пожара у напуштеном хотелу

Фото Танјуг

Узрок избијања пламена, у недељу увече, на петом спрату зграде у Раковици још увек није познат као ни да ли је у том тренутку било људи унутра. Срећом нико није повређен.

Ватрогасце је по доласку на терен "сачекао" већ разбуктали пламен, горело је неколико соба. Густ дим и мирис гарежи и паљевине, осетили су и житељи околних насеља. Пожар је локализован за око сат, а гасило га је осам ватрогасних возила са 28 ватрогасаца.

Као што су "Новости" већ писале, хотел је био у склопу чувене фабрике за производњу мотора за авионе и хеликоптере ДМБ. Последњи гости били су грађани угрожени од поплава 2014. године. Након њих хотел остаје празан, док је званично затворен 15. децембра 2015. године. Од тада, становници овог дела Раковице залажу се да се уклони и да се парцела паметније искористи, или пак само да се уређује и одржава околина објекта.

Ипак, у томе до данас нису успели.

Хотел ДМБ у Раковици, Фото приватна архива

У општини Раковица рекли су нам да је за одржавање хотела и његове околине задужен власник.

- Грађани нама никада нису упућивали пријаве у вези са објектом. Нико нас чак није ни обавестио да је дошло до пожара. Ми, иначе, помажемо угроженима на територији општине, када дође до ватрене стихије, али у вези са хотелом немамо ту могућност. Дуго се очекује да буде приватизован - рекли су у ГО Раковица.

У јулу је плануо кров три хале фабрике ИМТ у Новом Београду, када је неколико тинејџера боравило у кругу напуштеног погона и жаром од цигаре изазвало пожар. Почетком 2020. године у напуштеној згради "Срболека" у Сарајевској 82, такође, дошло је до пожара и тада је повређено шест особа које су упалиле ватру да се загреју али је пламен захватио разно смеће, папире и гардеробу. Крајем исте године, запалила се бивша библиотека "Чика Јова Змај" и кућа Лазе Лазаревића у Хиландарској 7, која је затворена од 2017. године.

Фото М. Анђела

Београдски ватрогасци често интервенишу у фабрикама, како у напуштеним, тако и у онима које су пуне радника. Бескућници траже уточиште у погонима на које је одавно стављен катанац, где довлаче старе ствари, одећу, пластику, смеће, што врло лако може да плане.

Када се заврши гашење, "станари" се врате у тај простор и наставе по старом, због чега исти напуштени индустријски објекти горе и по неколико пута годишње.

- Пожар може да изазове паљење новина, жар од цигаре, шибица, много је различитих ствари које могу да доведу до праве катастрофе - рекли су нам у Ватрогасном дому "Матица".

ЉУДСКИ ФАКТОР

У 95 одсто случајева узрок пожара буде људски фактор, преостало су елементарне непогоде.

- Због тога је Сектор за ванредне ситуације МУП покренуо кампању "Сачувајмо се од пожара". Људи погрешно рукују електричним уређајима, а морамо повећати свест о начину како се односимо према ватреној стихији кроз превентивно деловање - рекао је командант Ватрогасне бригаде Београда Милош Мајсторовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги