"ВУК" ЋЕ НОВУ 2023. ЧЕКАТИ У БЕОГРАДУ: Рестаурација споменика српском реформатору тече по плану (ФОТО/ ВИДЕО)

Ј. ИЛИЋ

01. 12. 2022. у 19:11

САНАЦИЈА и рестаурација споменика Вуку Караџићу у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву иде по плану, а према очекивањима, обнова симбола Београда требало би да буде завршена до краја године.

ВУК ЋЕ НОВУ 2023. ЧЕКАТИ У БЕОГРАДУ: Рестаурација споменика српском реформатору тече по плану (ФОТО/ ВИДЕО)

Вајар Зоран Кузмановић у атељеу, Фото Н. Живановић

Вајар Зоран Кузмановић отворио је новинарима врата свог атељеа како би се, заједно са челницима Завода за заштиту споменика културе, уверили да планирани радови на Вуковом споменику протичу у најбољем реду.

Кузмановић наводи да је први утисак да је Вуков споменик у значајно бољем стању од "Победника" кога је такође рестаурирао, и да није било већих изненађења на скулптури.

- Занимљивост на коју смо на почетку наишли јесте хемијски састав бронзе који је мало неуобичајен, односно легуре калаја има мало мање него што је уобичајено. Резултат тога је да је споменик патинирао ка црној боји, а зелена патина настала је тек у последњих неколико година. И то је био алармантни тренутак када је требало да наступи рестаурација, јер када је патина удебљана преко мере, процес оксидације се убрзава. Тај аларм смо препознали када смо урадили стручну анализу, наводи вајар.

Пре ове комплетне реконструкције рађени су конзерваторско-рестаураторски поступци у два наврата. Први пут 1954. године, када су поправљане гранитне плоче на постаменту, као и четрдесет година након тога, 1995. године, када је, између осталог, обновљено бетонско језгро постамента.

Вуков споменик је један од најзначајнијих јавних споменика у Београду. Дело је значајног српског вајара Ђорђа Јовановића. Споменик Вуку Караџићу откривен је 7. новембра 1937. године, поводом 150-годишњице Вуковог рођења. Због својих културно-историјских вредности споменик је утврђен за културно добро 1965. године.

- Радови су на основу Идејног пројекта Завода за заштиту споменика културе града Београда званично почели 7. новембра 2022, на дан када је споменик постављен пре 85 година. Надамо се да ћемо га завршити до краја године, и да ћемо у периоду од 20. до 25. децембра опет моћи да кажемо "Наћи ћемо се код Вука", изјавила је Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда током обиласка радова на рестаурацији.

Рестаурација после 85 година

ПРОЈЕКТОМ је предвиђена замена камене облоге која је 1995. приликом извеђења радова на подземној станици урађена брзо и недовољно квалитено и без могућности да се тада уради било шта са скулптуром. Сада је прилика да обновимо постамент у целини и имамо могућност да се уради комплетан преглед бронзане скулптуре, да буде очишћена, сређена и аптинирана, каже Зоран Туцић из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ОГРОМНА ЖИВОТИЊА СНИМЉЕНА У ЈАДРАНУ: Од призора застаје дах - израња из вода, прска, па се враћа у дубине (ВИДЕО)