ШАПИЋ ОСТАЈЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК: Напредњаци и социјалисти потпуно игнорисали гласање за разрешење

С. ВИДАЧКОВИЋ

30. 11. 2022. у 00:05

КОЛИКО је "обавезујућа" препорука београдског омбудсмана да се рачуни за грејање наредног месеца "преполове" због двонедељног померања почетка сезоне, са 15. октобра на 1. новембар, видело се на јучерашњој, ванредној седници Скупштине града, где је за ову одлуку гласало свега 40 од 92 присутна одборника.

ШАПИЋ ОСТАЈЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК: Напредњаци и социјалисти потпуно игнорисали гласање за разрешење

Фото Архива Новости

За разрешење градоначелника Александра Шапића, што је био и главни захтев дела опозиције на чију је иницијативу и заказано ово заседање, била су 44 одборника.

Одлучивало се тајно, на исти начин као када је и бирано ко ће доћи на чело престонице. Напредњаци и социјалисти потпуно су игнорисали гласање, нису узели листиће када се одлучивало о смени Шапића, а после нису подизали руке ни за једну од седам тачака дневног реда. За разлику од досадашњих пет заседања, градоначелник Шапић није се јуче појавио међу одборницима, нити било ко од његових сарадника.

Када су пребројани гласови из кутије, а резултати саопштени, председник Скупштине града Никола Никодијевић констатовао је да предлог за разрешење Шапића није усвојен, подсетио је да одборници који су то иницирали не могу поново предложити смену пре истека рока од шест месеци, од одбијања предлога.

Није било нимало чуђења после гласања нити је уопште било упитно да ли ће Шапић остати на челу Београда, али се ова иницијатива левог блока претворила у целодневну фарсу на којој се расправљало о свему што се и  раније могло чути у престоничком парламенту.

Шефица одборничке групе "Уједињени" Мила Поповић (ССП) рекла је да је актуелни градоначелник "изгубио сваки легитимитет да одлучује о главном граду, јер као неко ко је градио мимо закона не може да утиче на рад градске управе и да реши проблем дивље градње и нелегалних инвеститора".

Одговарајући на наводе из ССП, напредњак Немања Јоксимовић прецизирао је да је заменик јавног тужиоца Трећег јавног тужилаштва одбацио кривични поступак због "Шапићеве нелегалне градње", те да је жалба на ту пресуду одбијена као неоснована.

Добрица Веселиновић из коалиције "Морамо" рекао је да Београду под хитно треба и пројекат јавне станоградње, како би омогућили да људи могу да живе, те је говорио о могућности увођења контролисане  закупнине. Он је нагласио да су три кризе које погађају престоницу - загађење ваздуха, стамбена криза и енергетска ефикасност.

Председник градске скупштине Никола Никодијевић оценио је да одборници треба да дискутују о овим темама, али да су "критике без понуђених решења демагогија". Говорећи о квалитету ваздуха, он је рекао да треба да буде на много већем нивоу него данас, али да сви знамо да су узроци загађења индивидуална ложишта, саобраћај и метеоролошки услови. Био је јаснији на тему смене градоначелника:

- Што се тиче Шапића, нећемо гласати за његову смену јер свима је јасно да о томе да ли је неко прекршио  закон може да одлучује само суд, а не политичари или парламенти - навео је Никодијевић. - На овој седници  изнето је доста паушалних оцена на рачун градоначелника од којих се многе нису десиле у време његовог мандата.

Док су представници левог блока говорили да Шапић "није смео да дође јер се плаши и јер не би могао да се контролише када би чуо истину", Немања Јоксимовић из СНС имао је објашњење:

- Што се тиче навода да градоначелник није смео да се појави, он никад нема проблем да дође, па ни сад. Само није хтео да врши притисак на одборнике својим присуством - појаснио је Јоксимовић.

Било је варница између Николе Никодијевића и Владимира Пајића из "Уједињених", који је председнику градског парламента рекао "да не може одборницима да говори "на место" када одлазе са говорнице, јер скупштина није тренинг или зона за псе". То је разљутило Никодијевића који је поручио Пајићу да је "некоректан".

"ЗАВЕТНИЦИ" ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ

НА САМОМ почетку седнице, Никола Никодијевић констатовао је да су Стефан Јовановић и Марија Вукмировић из "Заветника" иступили као самостални одборници, чиме је ова група престала да постоји. Такође, потврђен је и мандат новој одборници Милени Шеган, која је из "Заветника" приступила групи СНС.

ВРЕЂАЛИ БАКАРЕЦА

ОДБОРНИК из редова напредњака Небојша Бакарец јуче је, док је био за говорницом, добио непримерене коментаре из опозиције, којим се његово порекло повезује са нацистима, што је одборничка група СНС најоштрије осудила.

- Ако се узме у обзир да је Небојшу Бакареца неонацистичка организација "Стормфронт" недавно уврстила на списак познатих Јевреја у Србији, утолико су бесмисленије обе увреде које су дошле из редова опозиције. Оваква врста дискриминације апсолутно је недопустива и заслужује најоштрију могућу осуду. У своје име и у  име одборничке групе СНС најоштрије осуђујем овакво понашање и надам се да се никада и нигде више неће  поновити - рекао је Александар Мирковић, шеф напредњака у београдском парламенту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

ЈЕДАН ПАПА ЈЕ БИО СРБИН Звали га гвоздени и задужио је Рим