ШАПИЋ: Реке су највеће природно богатство Београда

Novosti online

24. 11. 2022. у 13:58

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда Александар Шапић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишли су данас завршне радове на изградњи прве целине Линијског парка код пасареле која спаја Калемегдан са Бетон халом. Том приликом они су посадили саднице ловора и обишли радове дуж шеталишта од пасареле до Водене капије.

ШАПИЋ: Реке су највеће природно богатство Београда

Фото: Беоинфо

Шапић је истакао да је шеталиште Београда на води подигло стандард како треба да изгледа београдско приобаље и подсетио да је пре око два месеца градски парламент донео одлуку о уређењу читавог приобаља.

– Ово је прва фаза Линијског парка, великог пројекта чија ће изградња трајати неколико година. Идеја је да оно најлепше што Град Београд има, а то су две реке на којима лежи, на најбољи могући начин искористимо и да за пар година можемо да кажемо да се Београд истински спустио на реке. Београд на води пример је и доказ да је и немогуће могуће и да цело приобаље може да изгледа тако и сигуран сам да ћемо у томе успети. Као градоначелник могу да вам обећам да ћемо томе посветити посебну пажњу – истакао је први човек престонице.

Он је подсетио и да ће за пар дана бити расписан конкурс за уређење Савског шеталишта као и уређење сплавова на Савском шеталишту што се све уклапа у агенду развоја града коме се тежи.

– Никада више нећемо дозволити да Београд заборави на своја највећа природна богатства а то су реке, приобаља, паркови и зелене површине – рекао је градоначелник.

Председница Владе Ана Брнабић је нагласила да је Линијски парк изузетно важан пројекат и на републичком нивоу који, када буде завршен може да послужи као пример свим осталим градовима и општинама које се налазе на рекама како да уреде те површине за своје грађане.

– Ово је такође пројекат који на најбољи могући начин показује да заштита животне средине није у супротности са урбаним развојем једног града већ су потпуно комплементарни – рекла је Ана Брнабић подсећајући да ће површина Линијског парка бити 4,6 километара са различитим садржајима.

Она је додала да ће се у оквиру Линијског парка налазити један један од кључних пројеката за културну инфраструктуру наше земље а то је зграда Факултета музичке уметности.

Главни урбаниста Марко Стојчић је рекао да је простор код Бетон хале, односно почетак Линијског парка, веза између Аде Циганлије и Аде Хује. Потез уз Саву и Дунав представља највеће благо града Београда.

– Ово је прва целина Линијског парка, од укупно десет. Успели смо да укључимо 55 младих људи који су радили сваку од целина појединачно. То су тимови од три до шест људи, свака целина је аутентична у архитектонском смислу и представља појединачан архитектонски пројекат – истакао је Стојчић.

Обиласку су присуствовали председник општине Стари град Радослав Марјановић и директор ЈКП „Зеленило Београд”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ТЕСЛИНА ИСХРАНА: Који оброк је прескакао и које намирнице су му биле неопходне