НАЈВИШЕ РОШТИЉАЈУ НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Надлежнима стигло чак 47 пријава грађана због припреме меса у зградама

А. ВОЈИНОВИЋ

17. 08. 2022. у 06:15

НАЈВИШЕ пријава због роштиљања у стамбеним зградама у претходном периоду надлежним градским инспекцијама стигло је са Новог Београда!

НАЈВИШЕ РОШТИЉАЈУ  НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Надлежнима стигло чак 47 пријава грађана због припреме меса у зградама

За надзор су задужене општинске комуналне инспекције, Фото В. Данилов

Градски секретаријат за послове комуналне милиције током прошле и ове године с друге стране није имао превише "посла", с обзиром на то да су комунални милиционари имали само 47 поступања после жалби становника главног града због употребе отвореног пламена у вишеспратницама. За кршење ових одредби грађанима новчаник може да се олакша и до 150.000 динара.

Како су за "Новости" рекли у Секретаријату за послове комуналне милиције, Одлуком о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословим зградама на територији града Београда прописано је да је у посебним деловима зграде, у заједничким просторима и на земљишту за редовну употребу забрањена употреба отвореног пламена (ћумура и слично) због непосредне опасности од пожара.

- Комунални милиционари у 2021. и 2022. години, закључно са 12. августом, имали су 47 поступања по пријавама грађана у области заштите животне средине - роштиљ, а овом приликом издали су један прекршајни налог и једну меру усменог наређења - кажу у овом Секретаријату за наш лист.

Подсетимо, одборници Скупштине града Београда на седници крајем августа прошле године усвојили су Одлуку о забрани употребе ћумура и отвореног пламена у зградама, која је на снагу ступила 1. јануара ове године. Тиме је на роштиљање и незаобилазно печење паприка на терасама престоничких вишеспратница стављена тачка. Као разлог за доношење нових одредби градски оци тада су објаснили да је најчешћи узрок пожара у зградама управо отворени пламен.

Станарима зграде на Дорћолу сметала је ћевабџиница, Фото П. Милошевић

Да је са Новог Београда стигло највише пријава грађана не чуди јер је ова општина позната по читавим улицама с локалима брзе хране, а убедљиво најпознатија је Маршала Толбухина, такозвана "Улица гладних" . С друге стране, како смо у неколико наврата писали, многобројне притужбе грађана стизале су и са Старог града где су продавнице брзе хране махом смештене у приземљу стамбених зграда.

Ко се оглуши о ову одлуку и роштиљ мимо прописа распали на тераси и у забрањеним деловима зграде следи му ударац по џепу у износу од 25.000 динара. За предузетника новчана казна је 75.000 динара, док ће правно лице морати да "искешира" највише - 150.000 динара.

Из Секретаријата за инспекцијске послове за "Новости" су рекли да су за послове инспекцијског надзора у овом случају задужене и општинске комуналне инспекције.

СПЕЦИЈАЛИТЕТИ ОД МЕСА НА ГАС

НОВА Одлука о забрани употребе отвореног пламена и ћумура у стамбеним зградама натерала је роштиљџије у срцу града да специјалитете од меса припремају на гас или уз помоћ плинске боце.

Осим мириса који је највише нервирао станаре дим је правио и наслаге на фасадама вишеспратница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

ДА ЛИ стварно знате ко су вам комшије? Ово питање треба себи да постави Деби Веринг-Џонс (64) из Бирмингема коју је непријатно изненадио њен комшија у којег је имала поверење.

03. 10. 2022. у 20:26

Коментари (0)

ЧУДО НА ЗЛАТИБОРУ Зграда успешно пркоси гравитацији: Шири торањ у Пизи (ФОТО)