МУЈИНИХ 85 ГОДИНА У БЕОГРАДУ: Најстарији становник Зоолошког врта у престоницу стигао деветог августа 1937. године

С. В.

10. 08. 2022. у 13:30

НАЈПОЗНАТИЈИ становник престоничког зоо-врта амерички алигатор Муја постао је Београђанин пре 85 година. На јучерашњи дан, 9. августа 1937. из неког немачког зоо-врта заједно са још неколико животиња, у наш "Врт добре наде" стигао је мали Муја, који је сада најстарији живи примерак своје врсте у свету.

МУЈИНИХ 85 ГОДИНА У БЕОГРАДУ: Најстарији становник Зоолошког врта у престоницу стигао деветог августа 1937. године

Фото П. Милошевић

Међутим, не зна се када се родио, а тадашња београдска штампа писала је да је Муја у зоо-врт стигао као двогодишњак, иако на фотографији која је тада објављена, делује много старије. Претпоставља се да је већ тад имао десетак година.

- На самом крају Другог светског рата, немачки вртови су страдали а њихове архиве трајно изгубљене - кажу из Бео зоо-врта.

- Али, то не искључује могућност да се по депоима њихових музеја можда и нађу ти подаци.

Муја је симбол "Врта добре наде", Фото П. Милошевић

Београдски зоо-врт готово потпуно је разорен 1941. и 1944. године, прво током нацистичког затим и савезничког бомбардовања. Тад су страдале готово све животиње.

Дошле су деценије под комунистичком влашћу, хиперинфлација, кризне године са непосредном ратном опасношћу, те поново бомбардовање 1999.

- Муја је све то с лакоћом преживео. Добио је гангрену предње десне ноге 2012. године, која је тада морала да буде ампутирана. Претпостављамо да је он сада стар око 95 година, а надамо се да ће га срећа и даље пратити и да ће још дуго поживети - поручују из калемегданског животињског царства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

У ЗЕМУНСКОЈ НЕЋЕ ЕГИПАТСКУ УЛИЦУ: Више од 400 житеља дуж саобраћајнице у Новом Београду против нове адресе