НА МАКИШКОЈ СТРАНИ СВЕ СКУПЉЕ 40 ОДСТО: Цена дана проведеног на Ади различита, али викендом све дупке пуно

Ш. Маровић

02. 07. 2022. у 14:00

КУПАЛИШНА сезона на Ади Циганлији свечано је почела 27. јуна подизањем плаве заставе, а тропски дани традиционално повећавају број грађана на најпознатијем престоничком купалишту.

НА МАКИШКОЈ СТРАНИ  СВЕ СКУПЉЕ 40 ОДСТО: Цена дана проведеног на Ади различита, али викендом све дупке пуно

Фото Н.Скендерија

О безбедности посетилаца свакодневно брине од 40 до 60 спасилаца, као и друге дежурне службе. Цене су у односу на прошлу годину знатно увећане, па је тако за две лежаљке и сунцобран потребно издвојити и до 2.000 динара, а за оброк брзе хране од 250 до 450 динара.

Репортери "Новости" обишли су јуче Савско језеро, које има готово шест километара уређених плажа и затекли грађане који су уживали на врелини. Неки су се брчкали у води чија је температура ових дана око 21 степен, док су се многи расхлађивали уз сладоледе и цеђене сокове. Отварање овогодишње сезоне каснило је због одржавања Светског купа у кајаку, али то није омело грађане главног града да редовно посећују овај део престонице. Такође, могуће је срести све више странаца, који из године у годину полако откривају "београдско море".

Суграђани углавном избегавају најскупље лежаљке, Фото Н.Скендерија

О квалитету воде посетиоци немају потребе да брину јер њену исправност, као и годинама уназад, проверава Градски завод за заштиту здравља, два пута недељно почевши од маја, на четири различите тачке. Доказ да је Савско језеро безбедно последњих десет година је и међународно признање, односно плава заставица, која се добија за квалитет у туризму, заштиту животне средине и безбедност на купалишту. И ове купалишне сезоне Ада ће обиловати бројним спортско-рекреативним садржајима, које је могуће испробати током целог дана.

Цене хране и пића, али и изнајмљивања лежаљки, варирају од тога да ли је у питању макишка или новобеоградска страна купалишта. Тако, на овој првој целодневно изнајмљивање две лежаљке и сунцобрана кошта 2.000 динара, док се на другој уз купљено пиће та услуга уопште не наплаћује. Такође, цена флаширане воде од 0,7 литара на макишкој страни кошта 395 динара, а за ону од 0,33 потребно је издвојити 245 динара.

Точена пива од пола литре крећу се од 350 до 420, док газирани сокови коштају око 300 динара. Само неколико стотина метара даље пиће је јефтиније за око 40 одсто.

- Доста је скупље у односу на прошлу годину, али је и даље лети дестинација број један у главном граду - истиче за "Новости" један од суграђана.

- Гужве су углавном суботом и недељом, док је радним данима ситуација нешто другачија.

Много више грађана посећује макишку страну, пошто је доста ближе стајалиштима и паркинг-простору. Ипак, повољније је отићи на новобеоградски део, бар за оне којима је важно колико ће да потроше.

Цеђени, ручно прављени сокови могу се купити за 200 до 300 динара. Сладоледи из фрижидера коштају од 60 па све до 180 динара, корнети 170, а они у чаши 230 динара.

Крофнице се на "београдском мору" могу наћи по цени од 150 до 250 динара, док је кувани кукуруз 150 динара. Кокице се, зависно од паковања, крећу од 100 до 200 динара, а сендвичи до 300 динара. Брзу храну могуће је пронаћи по цени од 250 па до 450 динара.

Цене у ресторанима варирају од локала до локала, па је тако у оним популарнијим храна скупља у односу на остале. Тако се коректан ручак може наћи по цени од 600 до 1.000 динара. Иначе, на Ади грађани имају на располагању и пењање на вештачку стену, пејнтбол, ласер таг, авантура парк и многобројне голф терене.

Фото Н.Скендерија

БАНЏИ, БИЦИКЛИ И ПЕДАЛИНЕ

ЗА купаче који посете Аду на располагању су и активности попут скијања на води, банџиџампа, вожње педалина или бицикла.

Електрични скејт може се изнајмити за 600 динара по сату.

Велики бицикли крећу се од 290 динара за сат, до око 1.000 за целодневно рентирнање, док су мањи од 150 за сат до 525 динара за дан. Скијање на води кошта од 2.100 динара за пола сата до 3.900 динара за четири сата, док је дневна карта 4.200. Вишедневне, вишемесечне и сезонске карте крећу се од 28.000 до 67.000 динара.

ПЕТ ЛИНИЈА ДО ЈЕЗЕРА

TOKOM летњих месеци сваког дана од 9 до 21 сат уведено је пет линија које раде само у овом периоду године, а све саобраћају до Аде Циганлије на 22 до 27 минута. Као полазно, користиће се стајалиште "Ада Циганлија" испред некадашње шећеране, а као долазно стајалиште "Чукарица" у висини паркинга на овом купалишту. Сезонске линије АДА (1-5), када je лоше време и значајно смањен број посетилаца на овом купалишту, биће редуковане или привремено обустављене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље