РАД НА ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ: Прво основно тужилаштво шири надлежност Одељења за спречавање грађена без дозволе

Н.Б.

01. 07. 2022. у 19:08

РАДИ остваривања функције јавног тужилаштва у циљу заштите животне средине, јавни тужилац Првог основног јавног тужилаштва у Београду донео је одлуку да се рад Одељења за спречавање грађења без грађевинске дозволе прошири и на поступање по кривичним пријавама за кривична дела којима се крше прописи о заштити животне средине.

РАД НА ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ: Прво основно тужилаштво шири надлежност Одељења за спречавање грађена без дозволе

Фото Н. Фифић

Одељење  ће чинити два заменика јавног тужиоца и два тужилачка помоћника, који ће им помагати у раду,  и који ће се путем посебних едукација и семинара на ову тему специјализовати за ова кривична дела и остварити мултисекторску сарадњу на вишем нивоу са свим државним органима надлежним за решавање питања недозвољење градње и заштите животне средине. Како је саопштено одржаваће и сталну координацију овог тужилаштва са Градским секретаријатом за инспекцијске послове – секторима за грађевински и урбанистички инспекцијски надзор и за заштиту животне средине, водне и туристичке инспекције, Грађевинским иснспекцијама градских општина Звездара, Врачар, Палилула, Стари град и Савски венац, представницима Министарства грађевинарста, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства заштите животне средине, а пре свега са представницима Министарства унутрашњих послова – јединицом за сузбијање еколошког криминала.

- Ово одељење ће у циљу благовременог сузбијања свих појавних облика недозвољење градње и заштите животне средине и вршења како специјалне тако и генералне превенције, поступати по кривичним пријавама за следећа кривична дела : грађење без грађевинске дозволе,  загађење животне средине, непредузимање мера заштите животне средине, противправна изградња и стављање у погон објеката и постројења која загађују животну средину. У склопу тога биће и кривична дела штећење објеката и уређаја за заштиту животне средине, оштећење животне средине, уништење, оштећење, изношење у иностранство и уношење у Србију заштићеног природног добра, уношење опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја наводи се у саопштењу.

Поред ових биће обухваћена и кривична дела недозвољена изградња нуклеарних постројења, повреда права на информисање о стању животне средине, убијање и злостављање животиња, преношење заразних болести код животиња и биљака , несавесно пружање ветеринарске помоћи, производња штетних средстава за лечење животиња, загађивање хране и воде за исхрану односно напајање животиња, пустошење шума, шумска крађа, незаконит лов и незаконит риболов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗАШТО БЕБЕ НЕ ТРЕБА ЉУБИТИ? Др Милићевић за Новости: Како да дете заштитите од болести која се вратила на велика врата (ВИДЕО)

ЗАШТО БЕБЕ НЕ ТРЕБА ЉУБИТИ? Др Милићевић за "Новости": Како да дете заштитите од болести која се вратила на велика врата (ВИДЕО)

ПЕДИЈАТАР др Саша Милићевић рекао је за "Новости" да неће свака беба оболела од великог кашља завршити на болничком лечењу. Како се бебе лече? Која се терапија примењује? Колико траје вакцинални имунитет? Само су нека од питања које смо поставили педијатру др Милићевићу у првој епизоди подкаста "Није само наслов ".

06. 02. 2024. у 15:17

МИНИСТАРКА ДАРИЈА КИСИЋ ОТКРИВА ЗА НОВОСТИ: Како до образаца захтева за обелеле од ретких болести? (ВИДЕО)

МИНИСТАРКА ДАРИЈА КИСИЋ ОТКРИВА ЗА "НОВОСТИ": Како до образаца захтева за обелеле од ретких болести? (ВИДЕО)

МИНИСТАРКА за бригу о породици и демографију, Дарија Кисић била је гост редакције "Новости" у подкасту "Није само наслов" о чему је говорила о актуленим темама, у првом реду о уредби која је донесена на захтев председника Србије, Александра Вучића о помоћи при лечењу оболелих од ретких болести.

16. 02. 2024. у 14:45

СУД ОДЛУЧИО - МИРОСЛАВ ЈЕ ДЕВИНОВ ОТАЦ Мирјана изнела све детаље, тврди да је стављена тачка на певачеве празне манипулације

"СУД ОДЛУЧИО - МИРОСЛАВ ЈЕ ДЕВИНОВ ОТАЦ" Мирјана изнела све детаље, тврди да је "стављена тачка на певачеве празне манипулације"

МИРЈАНА Антоновић годинама се провлачила по судовима са певачем Мирославом Илићем око доказивања очинства над сином Девином.

22. 02. 2024. у 12:27

Коментари (0)

ПОБЕГАО ОД НОВАКОВЕ ОСВЕТЕ! Пензионисао се тенисер који је више пута победио Ђоковића него што је од Нолета изгубио