КО ЋЕ ДОБИТИ МЕСТО У ВРТИЋИМА У БЕОГРАДУ? Још данас разматрање приговора родитеља на прелиминарне ранг-листе

Б.Б.

24. 06. 2022. у 08:44

ЗА уписне комисије предшколских установа данас је последњи радни дан разматрања приговора које су родитељи поднели на прелиминарне ранг-листе за упис у вртиће.

КО ЋЕ ДОБИТИ МЕСТО У ВРТИЋИМА У БЕОГРАДУ? Још данас разматрање приговора родитеља на прелиминарне ранг-листе

Фото: П. Милошевић

Ове године је поднето 4.608 жалби, највише на адресу предшколских установа "Чика Јова Змај" на Вождовцу, "Др Симо Милошевић" у Земуну и на Чукарици. Пракса из претходних година је показала да 40 одсто примедби буде прихваћено.

После објављивања коначних листа, родитељи за чију децу није било места у државним обдаништима могу узети одбијенице и уписати малишане у приватне предшколске установе, уз дотирање боравка из буџета града. Мањи број њих је то учинио одмах, по сазнању да им деца нису уписана. Ради се о родитељима, који нису хтели да се жале на прелиминарну ранг-листу.

Право на дотирани боравак немају родитељи који не желе да им дете иде у државно обданиште иако има слободних места. Они их могу уписати у приватно обданиште, али ће плаћати пуну цену која је у тој предшколској установи. Тако, рецимо, на Савском венцу има места у државним вртићима, али и мама и тата који сматрају да дете треба да иде у приватно обданиште.

Из касе града се на име родитеља плаћа 80 одсто економске цене за боравак у државном вртићу, што износи 22.412 динара. Преосталих 20 одсто, односно 5.603 динара, је цена на уплатници коју родитељи плаћају сваког месеца за боравак малишана у градским обдаништима.

За боравак деце у приватним вртићима град, такође, субвенционише износ до 80 одсто од економске цене, док разлику плаћају родитељи. Износ зависи од цене у приватној предшколској установи, која се креће од 250 па и више од 400 евра месечно.

СУБВЕНЦИЈЕ

Град субвенционише боравак 23.333 деце у 450 приватних вртића и на име рефундације дела трошкова од 2015. године до јуна 2022. родитељима је исплаћено више од 20 милијарди динара. Пре увођења дотација, у престоници је радило мање од 50 приватних вртића у којима је боравило око 2.500 деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ: Луксуз који је непревазиђен, употпуњен невероватном природом и у потпуној интими зелених брдашца Бодрума