ИЗГРАДЊА ДВА МОСТА ПОЧИЊЕ ДО КРАЈА 2022? Два велика пројекта, ново премошћавање Саве и Дунава код Савамале и Аде Хује

Ш. Маровић

05. 05. 2022. у 08:51

ИЗГРАДЊА новог Савског и моста код Аде Хује после вишегодишњег одлагања коначно ће почети крајем ове или почетком наредне године!

ИЗГРАДЊА ДВА  МОСТА ПОЧИЊЕ  ДО КРАЈА 2022? Два велика пројекта, ново премошћавање Саве и Дунава код Савамале и Аде Хује

Будући изглед конструкције преко Саве, Фото Промо

Како је раније најављено, у престонци је у плану да се до 2030. изгради чак седам прелаза преко река, што ће уз метро значајно смањити свакодневне саобраћајне гужве.

Стари Савски мост саграђен је за време Другог светског рата 1942. године као привремен и тада једини у престоници, али се аутомобилски и трамвајски саобраћај на њему, уз бројна крпљења и поправке, одвија до данас.

- Од седам мостова, до краја ове или почетком следеће године градићемо два, нови Савски мост и онај код Аде Хује - истакао је заменик градоначелника Горан Весић.

- Нови Савски мост замениће стари и имаће укупно шест трака, уместо садашње две. Поред тога, биће урађене бициклистичке стазе и тротоари, а његова изградња значајно ће растеретити Бранков мост и Газелу. Како би овај мост био још више коришћен допринеће изградња градског тунела, првог у нашем граду после 52 године, који ће почињати код Економског факултета, ићи испод Ломине улице, а завршавати се у Булевару деспота Стефана, скоро код Панчевачког моста. Такође, убрзо нас очекује потписивање уговора за изградњу моста на Дунаву код Аде Хује.

Саобраћајни профил Савског моста предвиђа две коловозне траке по смеру ширине 6,5 метара, двоколосечни трамвајски коридор у средини минималне ширине осам метара и обостране тротоаре од по 3,3 метра који укључују и једносмерне бициклистичке стазе. По ободу ће бити формирани каскадни испусти, односно терасе видиковци, које пешацима и бицикластима пружају одморишта са погледом на реку и град. Ипак, и даље је нејасна будућа намена конструкције старог Савског моста и где ће после реконструкције бити измештен. У анкети која је 2019. године организована на сајту Града у оптицају су била два решења, измештање у парк Ушће или спајање Блока 70 и Аде Циганлије.

- Савски мост биће у деловима скинут и премештен на једну локацију која се налази уз Дунав на територији општине Палилула, на плацу који припада Граду - каже за "Новости" Марко Стојчић.

- Ту ће се налазити неко време, док се не одлучи која ће му бити будућа намена. Прво мора да се сагледа у каквом је стању конструкција и да ли може послужити било каквој намени, пошто сигурно више неће служити за одвијање саобраћаја. Имамо неколико опција које ће бити разматране.

Фото Н. Фифић

Нови мост на Ади Хуји, који је у Генерални урбанистички план уврштен још 2003. године, имаће по три саобраћајне траке по смеру са разделним појасом, а биће укупно дугачак 3.498 метара. Ширина комплетне конструкције је 32,5 метара, а биће урађене и обостране пешачке и бициклистичке стазе. Мост ће се у делу преко Дунава протезати у дужини од 1.167 метара, биће део Спољне магистралне тангенте и један од најдужих на читавом току Дунава. Булеварима са четири траке повезаће се са Мостом на Ади, што ће омогућити да се коначно реконструише дотрајали Панчевачки мост.

Улаз у пролаз код Економског факултета, Фото Промо

ТРИ КРУЖНА ТОКА ОКО УШЋА

ПРОБЛЕМ који је додатно ометао почетак радова на новом Савском мосту јесте измештање главне аутобуске станице у Блок 42, што се очекује до краја године. Истовремено, у оквиру радова на овом прелазу, очекује се уређење путних праваца са новобеоградске стране, односно проширење Земунског пута у улицу са четири траке и изградња три кружна тока на свим раскрсницама око ТЦ "Ушће".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

ПЕДЕСЕТ три године након што је приватни авион са пет мушкараца нестао у снежној ноћи у Вермонту, стручњаци верују да су пронашли олупину давно изгубљеног млазњака у језеру Шамплејн у Северној Америци.

12. 06. 2024. у 17:14

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили су данас годишњи састанак представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе након што је посланик хрватског Сабора, говорећи о Савету Европе, рекла да ће Приштина бити примљена у Савет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

12. 06. 2024. у 16:13

Коментари (1)

8 ДАНА ВЕЋ ОД 560€ ALL INCLUSIVE Откријте рај на плажама Marsa Matrouh: Египатска оаза на обали Средоземног мора!